Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fleckvieh groeit en groeit…

In Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië, de drie belangrijkste Fleckvieh fokkerijlanden, zijn de Fleckviehstieren vergelijkbaar en de fokwaarden stabiel. Dit zorgt voor continuïteit en een opmerkelijke vooruitgang in de gezondheidskenmerken. De belangstelling voor het moderne dubbeldoelras Fleckvieh groeit sterk en op de beurzen verdringen de mensen zich om de Fleckvieh kalveren. Gaat Nederland weer een dubbeldoel land worden? Heeft het te maken met de transitie naar een duurzamere wijze van melk een vlees produceren? Hieronder enkele highlights uit de fokwaardeschatting.

Hokuspokus moeder als 8e kalfs en 80.000 liter melk. 

Hokuspokus, meest gevraagd 
De meest complete Fleckvieh fokstier is zonder twijfel Hokuspokus. Naast een record aantal 1e inseminaties, blijkt de stier ook een top spermaproducent. Zijn bevruchtingscijfers (+2) zijn, ondanks de enorme vraag, alleen maar gestegen. Daarnaast leveren de 619 Hokuspokus dochters stijgende fokwaarden voor dochtervruchtbaarheid (115) en uiergezondheid (113). Hokuspokus is een fenomeen.

Ramon v. Etoscha Impuls.

Ramon, de hoogste stier in Tsjechië
"Ongekend, zoals de Ramon dochters presteren", zegt Michal Basovnick, de jonge directeur van de Tsjechische ki-organisatie Impuls. "Sinds de Ramon dochters aan de melk zijn, zijn de fokwaarden al 3x naar boven bijgesteld. Ze starten hoger in de melk (+894 kg) dan verwacht en ook het vetgehalte (+0.12%) is beter dan geschat. Bij het exterieur zijn met name de bespiering (111) en het beenwerk (106) boven verwachting. De uiers (110) zijn mooi beaderd en perfecte speenplaatsing. Er hebben 67 Ramon dochters afgekalfd. Het zijn top dubbeldoelkoeien." Aanvankelijk zal het sperma beperkt beschikbaar zijn.

Gehaltestieren hebben de voorkeur
Ook bij Bayern Genetik zijn stieren met dure melk het populairst. Stieren met hoge vetgehaltes zoals Vlaturo (+0.48%), Ventura (+0.22%), Sisyphus (+0.25%) en Serval (+0.38%) worden dan ook veel verkocht.

Merkel.

Meer 'van nature' hoornloze stieren
Er staan maar liefst 10 hoornloze stieren op de stierenkaart van Bayern Genetik. Een van de meest opvallende stieren is de 100% hoornloze stier Merkel1 PP. Merkel 1 PP is één van de allerhoogste benen stier (121) in combinatie met super uiers (116), frame (109) en bespiering (110). Kortom een top dubbeldoel stier met een mooie plas melk met hoge gehalten, Triple A: 465 en A2A2.

Publicatiedatum: