Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-rozijnen vele malen schoner

Foodwatch: "Nederlandse rozijnen bevatten middelen die in EU verboden zijn"

Uit nieuw onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch is gebleken dat op rozijnen nog meer resten van chemische gewasbeschermings-middelen zijn aangetroffen dan eerdere jaren.
Er zouden zelfs veelvuldig sporen van illegale middelen op gevonden zijn. Ondanks gezondheidsrisico's is er niet opgetreden door de NVWA. Dit alles blijkt uit nieuw onderzoek naar de controlecijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over het jaar 2021. Zoals elk jaar vraagt Foodwatch deze cijfers op om te analyseren. "Het zijn schrikbarende resultaten die heel duidelijk maken dat er rigoureuze ingrepen nodig zijn om ons voedsel veilig en eerlijk te maken. Supermarkten en overheden moeten nu eindelijk eens hun verantwoordelijkheid nemen", aldus campaigner Anke Bakker van Foodwatch.

De cijfers laten zien dat rozijnen vorig jaar een record hebben gebroken als het gaat om verontreiniging met chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het gemiddeld aantal resten per monster was 18,6 en op één monster van de Jumbo werden maar liefst 39 soorten resten gevonden. Vorig jaar bracht Foodwatch dit alles ook al onder de aandacht, toen bedroeg het gemiddeld aantal stoffen 10,8. Het maximumaantal aangetroffen gifstoffen in één monster was toen 30. In 2021 is de situatie dus nog meer verslechterd. Er waren in 2021 volgens Foodwatch ook gezondheidsrisico's, maar omdat ze niet overeenkwamen met handhavingsnormen is er niet opgetreden door de NVWA.

"Omdat de veiligheidsnormen alleen iets zeggen over de individuele residuen, wordt er geenszins rekening gehouden met stapeleffecten van gifmixen. Dit terwijl verschillende resten elkaar gevaarlijk kunnen versterken. Foodwatch slaat ook dit jaar alarm om deze gebrekkige veiligheidsberekeningen en doet wederom een beroep op supermarkten om krenten met gifcocktails uit de schappen te weren", aldus Anke.

"Consument heeft recht op informatie" 
Ze geeft aan dat geen enkele supermarkt actie neemt, ondanks de eerdere waarschuwingen. Foodwatch roept supermarkten op om in de winkel bij de schappen actief te communiceren over het beleid rond pesticiden. "Welke eisen stellen supermarkten qua teelt en residuen? De consument heeft recht op deze informatie, om een weloverwogen keuze kunnen te maken."

Illegale middelen gevonden
Op 18 rozijnenmonsters zijn in totaal 73 keer residuen gevonden van pesticiden die verboden zijn in EU-landbouw. Het gaat om 15 verschillende soorten illegale middelen. Deze rozijnen werden verkocht door Albert Heijn, ALDI, Jumbo, Lidl en Plus. Ondanks dat Europa deze middelen in de eigen landbouw heeft verboden, wordt de import van producten die hiermee zijn geteeld buiten de EU wel toegestaan. Foodwatch wil dat dit stopt, want Europa blijft er anders aan meewerken dat arbeiders in de druiventeelt in andere landen worden blootgesteld aan bewezen schadelijke middelen. Daarbij belanden de gifresten alsnog op het bord van Nederlandse consumenten.

Foodwatch wijst erop dat verboden bestrijdingsmiddelen zelfs nog steeds door EU-lidstaten worden geproduceerd voor de export naar andere werelddelen. "Het is moreel totaal verwerpelijk dat we deze dubbele standaard hanteren. Europa kan dit met geen mogelijkheid goedpraten en moet hier een einde aan maken", zo verwoordt Anke.

Biologische rozijnen enige alternatief
De NVWA doet zelden metingen bij biologische rozijnen, maar de 11 metingen van de afgelopen vier jaar laten wel een merkwaardig beeld zien. Gemiddeld werden er alsnog 0,7 gifresten per meting gevonden. Het ging om een totaal van 8 residuen, waarvan geen een is toegestaan bij biologische landbouw en 5 zelfs illegaal zijn in de EU landbouw. Of deze producten misschien ten onrechte biologisch zijn gecertificeerd, is door de NVWA niet verder onderzocht.

In vergelijking met gangbare rozijnen zijn biologische rozijnen alsnog vele male schoner. Zolang de politiek en supermarkten onvoldoende strenge eisen stellen aan het bestrijdingsmiddelengebruik, raadt Foodwatch consumenten aan om zoveel mogelijk biologische rozijnen te kopen.

Voor meer informatie: www.foodwatch.org 

Publicatiedatum: