Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Je verliest gewoon de grip op je bedrijf"

Bio-pluimveehouder doet verhaal over periode voor en na vogelgriepbesmetting in lokaal TV-programma

Pluimveebedrijf Visscher in Dalfsen werd begin augustus getroffen door de vogelgriep. Eén stal met biologische kippen en 4 stallen met scharrelkippen moesten worden geruimd. Na een intensieve periode en grondige reiniging van de stallen zijn sinds 14 november de eerste twee stallen weer bevolkt met jonge kippen. In het programma De Staat van Drenthe van RTV Drenthe vertelt Alrik Visscher uitgebreid over wat dit met het bedrijf en met hem persoonlijk heeft gedaan.

Op ruim een kilometer van zijn bedrijf ging een bedrijf op slot en kwam er een vervoersverbod. Alrik had al een iets verhoogde uitval opgemerkt. "En ik zag kippen met wat dichtgeknepen ogen en dan gaan ze iets meer als een bolletje zitten. Toen wist ik eigenlijk meteen dat het griep was en heb ik de NVWA gebeld." Op facebook hield Alrik iedereen op de hoogte. Het sloeg in als een bom en ze hadden geen idee wat voor immense operatie er ze te wachten stond. En daarna was het stil.

"Vooral de dag van de ruiming doet toch heel erg pijn. Je verliest gewoon de grip over je bedrijf en je moet al die dieren afmaken en ziet ook hoe dodelijk het virus is. Het geeft heel dubbele gevoelens, je weet dat je het moet doen voor het dierenwelzijn en om geen verdere besmettingen te veroorzaken, maar het blijft een vreselijke klus om te doen."

Alrik vermoedt dat het virus door de wind over is gewaaid van het besmette bedrijf in de buurt naar zijn bedrijf. "De wind stond onze kant op, maar wij zaten eigenlijk gewoon te wachten op de besmetting en waren vier/vijf dagen na onze buurman aan de beurt. Dat zijn lange dagen. Zien we al symptomen? Zo hebben we het ook heel vroeg ontdekt."

Klik hier om de uitzending te bekijken.

Voor meer informatie: facebookpagina Pluimveebedrijf Visscher

Publicatiedatum: