Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vier nieuwe vogelgriepgevallen

Op bedrijven in Tiel, Wouterswoude, Wildervank en Waddinxveen is de afgelopen dagen vogelgriep vastgesteld. In alle gevallen gaat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Bij de eerste twee (in Tiel en Wouterswoude) betreft het een kleinschalige houderij. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de in totaal circa 800 sierwatervogels geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In Wildervank is op een leghennenbedrijf vogelgriep vastgesteld, ook hierbij gaat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant en hier worden ongeveer 27.000 leghennen op de locatie geruimd. En in Waddinxveen gaat het om een vleeskuikenbedrijf en worden zo'n 80.000 vleeskuikens geruimd.

Per geval hierbij nog wat meer informatie:

Tiel
Binnen de 1 – en 3 kilometerzone van het bedrijf dat nu is besmet, bevinden zich geen andere bedrijven. In de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 22 bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.

Wouterswoude
Binnen de 1-kilometerzone van het bedrijf dat nu is besmet, bevinden zich geen andere bedrijven. In de 3 kilometerzone ligt 1 bedrijf met pluimvee die eveneens op vogelgriep worden onderzocht door de NVWA. In de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 11 bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.

Wildervank
In de 1-kilometerzone rond het besmette bedrijf ligt 1 pluimveebedrijf en in de 3-kilometerzone liggen 7 andere pluimveebedrijven, waarvan er 6 op het moment geen dieren in de stal hebben. De beide bedrijven in de 1- en 3-kilometerzonde worden gescreend door de NVWA op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven 14 dagen lang intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

In de 10-kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 27 andere pluimveebedrijven. In verband met eerdere besmettingen in deze regio geldt in dit gebied al een vervoersverbod.

Waddinxveen
Binnen de 1 – en 3 kilometerzone van het bedrijf dat nu is besmet, bevinden zich geen andere bedrijven. In de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf ligt 1 bedrijf met pluimvee. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Landelijke maatregelen
Sinds 5 oktober 2022 is de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. De ophokplicht geldt voor houders van commercieel gehouden vogels. De afschermplicht geldt voor houders van dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels – voor zover dit hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels betreft. De afschermplicht betekent dat deze houders verplicht zijn de genoemde dieren af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan.

Publicatiedatum: