Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rutger Bregman en Linda Verriet in debat over de bio-industrie in Nederland

"Ik denk dat eigenlijk alleen 3 sterren voldoet aan waar we zelf aan denken"

Er moet een einde komen aan de bio-industrie in Nederland. Dat is de oproep van Varkens in Nood op dierendag in de landelijke dagbladen, ondertekend door duizenden mensen. Is ons land klaar voor de omslag naar biologische veehouderij en een plantaardig voedselpatroon? Schrijver van de oproep Rutger Bregman en Linda Verriet, voorzitter van de Producentenorganisatie Varkenshouderij, gaan met elkaar in debat.

Kinderboekjes
Rutger Bregman schreef voor Varkens in Nood een brief aan alle Nederlanders met de boodschap dat er een einde moet komen aan de bio-industrie. "Als je kinderboekjes leest met je kind dan zie je de boerderij zoals we hem het liefst zien. Je ziet varkens met een krulstaart lekker wroeten in de modder. Koetjes en kalfjes in de wei en kippen die alle ruimte hebben om te scharrelen. Maar de realiteit van de intensieve veehouderij is heel anders. 99 procent van de varkens komt nooit buiten en bij 99 procent van de varkens wordt de vrolijke krulstaart eraf gebrand."

Met 80 BN'ers en nog 5000 burgers die de brief ondertekenden wil Bregman het geluid laten horen dat steeds minder mensen de bio-industrie normaal vinden. "Een onderzoek van Kieskompas wijst uit dat 60 procent van de Nederlanders in principe een verbod wil op de bio-industrie. Ik vind dat zelf ver gaan, maar ik denk wel dat je daar uiteindelijk naartoe moet. We moeten weer terug naar het beeld dat we onze kinderen vertellen. De dierenbescherming heeft een systeem met 1, 2 en 3 sterren. Ik denk dat eigenlijk alleen 3 sterren voldoet aan waar we zelf aan denken."

Betuttelend
Linda Verriet noemt de oproep van Bregman een betuttelende actie. "Mensen kunnen vrij kiezen. 3 sterren biologisch is prima vlees en iedereen die dat wil eten moet dat gewoon eten, maar het is ook kostbaar. Niet iedereen kan dat betalen. Wij houden onze dieren echt op een goede manier. De hele wereld komt hier kijken hoe wij onze dieren houden."

Klik hier om het volledige debat te bekijken. 

Bron: Op1

Publicatiedatum: