Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Harry Vaarkamp, biologische varkenshouderij in Barneveld

"Ik hoef geen groot bedrijf, dus dan is biologisch boeren een goede optie"

"Op onze boerderij hebben de dieren altijd de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Ook toen het bedrijf nog niet biologisch was. Een aantal jaar geleden tipte de dierenarts me dat ik biologisch zou moeten proberen", vertelt Harry Vaarkamp, biologische varkenshouder in Barneveld. Ook met de voerleverancier had Harry die optie al eens besproken. "Op een gegeven moment sta je voor de keuze hoe je verder moet, ik hoef geen groot bedrijf, dus dan is biologisch boeren een goede optie. Ik ben wat open dagen van andere biologische boeren gaan bezoeken en raakte zo in contact met De Groene Weg."

Harry bij de varkens. Foto: De Groene Weg

Kleine stap naar bio 
Het biologisch houden van dieren leek Harry wel wat. "Ik wil het boeren plezierig houden, voor mezelf en voor de dieren. Ik wil niet de hele dag in een schuur lopen. En dat is in deze sector zeker niet het geval. Omdat de dieren veel buiten zijn, ben je dat zelf ook." Voor de omschakeling hoefde er niet veel verbouwd te worden. "We hadden twee varkensschuren en van één schuur hebben we een grote buitenuitloop gemaakt." Het duurde dan ook niet lang voordat Harry de eerste biologische varkens hield.

Vrijheid om het anders te doen
Omdat één schuur inmiddels dient als buitenuitloop, halveerde Harry voor de omschakeling het aantal varkens. "Dat vind ik helemaal niet erg. Het zorgt ervoor dat ik heel veel dingen zelf kan oppakken." Dat maakt het werk heel afwisselend. "Waar een grote boer een loonwerker belt voor het maaien van het land, doe ik het zelf. Mijn dagen zijn dan ook altijd anders. Ik heb er erg veel schik in."

Naast de varkens heeft Harry ook een dertigtal melkkoeien, samen met de varkens bieden die hem voldoende inkomen. "Ik heb het financieel nooit moeilijk gehad, dat geeft vrijheid om de dingen net even anders aan te pakken. Stroom wek ik zelf op, ik ben qua energie en water zelfvoorzienend en heb weinig kosten."

Gezonde varkens
Sinds Harry biologisch boert, merkt hij ook verschil bij de varkens. "Ik heb het gevoel dat ze sterker zijn. Omdat ze veel buiten zijn, bouwen ze een natuurlijke weerstand op tegen bijvoorbeeld ziektes. Daarnaast zijn de leefomstandigheden ook verbeterd." Zo hebben de varkens meer ruimte en kunnen ze in het verse stro liggen. "En dat doen ze maar al te graag!" 

Gevraagd naar zijn toekomstplannen heeft Harry vooral één doel; vrolijk verdergaan op de ingeslagen weg. 

Bron: De Groene Weg

Publicatiedatum: