Hanneke de Vries-Hoefnagel van de Henricus Hoeve:

"Fermentatie heeft onze opfok flink verbeterd"

Gezonde kalveren zijn de basis van een goede opfok. Dat zit wel goed bij de Henricus Hoeve in Beneden-Leeuwen (Gld.). De dames staan er mooi bij en zijn in uitstekende gezondheid. Tot ongeveer 1,5 jaar geleden was er sprake van verteringsproblemen – structurele diarree – bij de kalveren. Dat veranderde vanaf het moment dat er fermentatie wordt toegepast op het bedrijf. Sindsdien is de diarree verleden tijd en groeien de kalveren goed en gezond door.

“We konden de klok er op gelijk zetten dat elk kalf op de leeftijd van 12 dagen last kreeg van diarree”, vertelt Hanneke de Vries-Hoefnagel van de Henricus Hoeve. “Een goede opfok is altijd een speerpunt geweest binnen ons bedrijf. Zowel voor mijn ouders als voor mijzelf. We zochten daarom naar een oplossing voor de diarree om de gezondheid en groei van de dieren te optimaliseren. Samen met onze specialist van Reudink, Robert van Dorst, bekeken we de opfok en de voeding. Hij kwam ook met het idee van fermentatie.”

Hanneke samen met haar kinderen Daan (6) en Lieke (4). Ook haar man Wouter helpt mee op het bedrijf.

Voorkom verteringsproblemen met fermentatie
Optimale voeding is van belang voor diergezondheid en specifiek voor de kalveren om zonder achterstand de speenperiode tegemoet te gaan. Mochten er toch verteringsproblemen zoals diarree optreden, kan de toepassing van fermentatie uitkomst bieden. “We hebben ons fermentatieproduct Reudink RS Health voorgesteld aan de familie. Een eenvoudig toe te passen product dat de smakelijkheid van de melk niet beïnvloedt, maar wel een boost geeft aan de darmflora wat de vertering bevordert. Dit bleek een goede zet. De diarree bij de kalveren is verdwenen”, aldus Robert van Dorst, biologisch melkveespecialist bij Reudink.

Reudink RS Health: voor optimale diergezondheid en groei
Reudink RS Health bestaat uit melkzuurbacteriën die in de darm de plaats van coli bacteriën innemen. Vervolgens zetten deze melkzuurbacteriën glucose om in melkzuur. Dit melkzuur bevordert de vertering en heeft een gunstige invloed op de darmgezondheid. Fermentatie toepassen bij uw dieren, met of zonder verteringsproblemen, brengt de volgende voordelen.

Reudink RS Health zorgt voor een goede voerbenutting, is gemakkelijk toe te passen en onbeperkt te verstrekken, bevordert de vertering en voorkomt verteringsproblemen zoals diarree, heeft een gunstige invloed op de darmgezondheid en algehele weerstand en zorgt voor gezonde, fitte kalveren die goed doorgroeien en  probleemloos de speenperiode ingaan.

Fermentatie is gemakkelijk toe te passen
“Het product is heel eenvoudig toe te passen. Zodra een kalf geboren is, krijgt het op dag 1 biest. Op dag 2 en 3 krijgt het kalf de fermentatieoplossing als toevoeging aan de biest/melk. Hiervoor warmen we rauwe melk van de koe au bain-marie op tot 40 graden. We lossen 1 potje Reudink RS Health op in 1 liter water. Per 2 liter melk voegen we 2 ml van het fermentatiemengsel toe. Dit geven we het kalf 3 keer daags gedurende 2 dagen. Vanaf dag 4 krijgt het kalf rauwe melk zonder toevoeging”, legt Hanneke uit. Er zit geen aparte geur of smaak aan het product waardoor de melkopname van de kalveren constant is gebleven. Wel is het van belang dat het kalf voldoende biest heeft gehad op dag 1.

“In april 2021 hebben we dit voor het eerst geprobeerd. Sindsdien hebben we geen diarree meer gehad! Ook groeien de kalveren goed door tot aan de speenperiode wat resulteert in fitte koeien. De dieren zijn krachtiger na de eerste keer afkalven en starten op zonder achterstand in de ontwikkeling. Ik zou het andere veehouders met vergelijkbare problemen zeker aanraden.“

Meer weten over fermentatie?
Voor melkveehouders die de gezondheid en groei van hun dieren willen optimaliseren of wellicht ook verteringsproblemen zoals diarree op hun biologische melkveebedrijf hebben, is de toepassing van fermentatie allicht de oplossing. Zij kunnen contact opnemen met hun specialist of de klantenservice van Reudink. Zij kunnen hen alles vertellen over fermentatie en hoe melkveehouders dit kunnen toepassen op hun eigen bedrijf. Ook werkt Reudink nauw samen met fermentatiespecialist Dr. Ronald Scholten (Dr.FERM).

De Henricus Hoeve
De Henricus Hoeve is de biologische zorgboerderij van Hanneke en haar ouders Henk en Marijke Hoefnagel. De boerderijtak van het bedrijf is sinds 2000 biologisch. Er staat een moderne vrijloopstal met 50 Red-Holstein melkkoeien en wat jongvee. Ze verbouwen 4 hectare tarwe voor eigen krachtvoerteelt en hebben 5 hectare aan bos om CO2 vast te leggen en waar ook het strooisel als bodembedekker voor de stal vandaan komt. Met zonnepanelen en een gesloten kringloop is er de focus op duurzaamheid.

Verder is er de zorgtak met ruimte voor dagbesteding voor met name ouderen met een hulpvraag. Daarnaast gaat de familie een 3e tak in de vorm van kinderopvang starten. Ook willen ze overschakelen op de productie van A2A2-melk. Een soort melk dat beter verteerbaar is voor mensen die koemelk niet kunnen verdragen. De combinatie maakt het tot een uniek bedrijf dat in de omgeving als voorbeeld wordt gezien, ook in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

“Werkplezier en trots haal ik uit de diversiteit in mijn werk. De combinatie van de boerderij, de zorg en straks de kinderopvang. De vrijheid om te mogen ondernemen en zo goed mogelijk zorg te dragen voor een klein stukje Nederland. Bewust bezig zijn met de natuur, de bodem, dieren en planten. Het meest trots ben ik op wat we samen met mijn ouders hebben neergezet en dat Wouter en ik nu met een 3e tak gaan beginnen”, vertelt Hanneke.

Voor meer informatie:
Reudink B.V.
Postbus 46
7240 AA Lochem
+31 (0)88 0248165
info@reudink-bio.eu 
www.reudink-bio.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.