Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cesar Abma, Abma's:

"Basilicumolie, waar het allemaal mee begon, is nog altijd ons meest populaire product"

Tholen - Jarenlang was het een hobby, het maken van basilicum-olijfolie van de kruiden uit de moestuin tot het in 2010 serieuzere vormen begon aan te nemen en vijf jaar later lag het inmiddels uitgebreide assortiment van Abma's smaakvolle oliën en azijn bij Marqt in de schappen. En nu die winkelketen is overgenomen door het biologische Udea, kon de stap niet uitblijven om het bedrijf en de producten ook van een biologisch keurmerk te voorzien. 

Cesar op de Zomermarkt bij De Groene Passage (zaterdag 25 juni). De producten van Abma's staan vanaf deze week bij Gimsel in het schap.

Het begon met een hobby
Het verhaal van Abma's BV begon klein en had zijn oorsprong in de teelt van kruiden. Walter Abma groeide op op een boerderij, deed de tropische landbouwschool en was vervolgens altijd werkzaam in de teelt. In zijn eigen moestuin kweekte hij kruiden en fruit waarbij, zo gaat dat met een moestuin, de producten vaak op hetzelfde moment geoogst moesten worden. "Hij had eigenlijk altijd te veel van alles en weggooien was geen optie", vertelt zijn zoon Cesar Abma die de zaak inmiddels runt. "Hij dacht: hier moet ik iets mee, en dus maakte hij basilicumolijfolie en frambozenazijn."

Dat heeft hij dertig jaar lang gemaakt voor vrienden en familie en voor Meeuwig, een Amsterdamse groothandel in olie en azijn. Het was Cesar die hem op het idee bracht om er serieus werk van te maken. "Toen zijn we begonnen om de producten aan meer klanten te leveren. In het begin naast ons dagelijks werk maar al gauw werd het druk en gingen we een ruimte huren en machines aanschaffen", vertelt Cesar.

Biologisch
Abma's leverde aan Marqt toen er van die winkelketen nog maar drie vestigingen waren. "We zijn eigenlijk met Marqt meegegroeid tot ze vijftien vestigingen hadden." Via Marqt kwam de biologische werkwijze op hun pad. "Marqt vroeg niet om een biologisch keurmerk. Wij wisten wel dat onze werkwijze eigenlijk biologisch was, maar hadden er nooit bij stilgestaan om onze producten te laten certificeren. Dat veranderde toen Udea Marqt overnam. Toen Udea aangaf dat we een certificaat nodig hadden, hebben we die aangevraagd. Dat was niet heel ingewikkeld om voor elkaar te krijgen." En dus is Abma's nu sinds een jaar voorzien van een Skal-certificaat.

Olie en azijn
Ondertussen groeide het bedrijf in omvang. De eerste 50-litertank werd aangevuld door een volgende, vervolgens werden die vervangen door 300- en 500-litertanks en inmiddels staat er een exemplaar van 1.800 liter. 

En de groei zat hem niet alleen in de aantallen, ook het assortiment werd gedurende de jaren steeds breder. De kruiden worden nog altijd zelf geteeld maar andere ingrediënten, zoals knoflook, frambozen en appels komen bij andere biologische telers vandaan. "We gebruiken producten die net te groot of te klein zijn of een vlekje hebben. Deze producten zijn vol van smaak, maar voldoen niet aan de strenge schoonheidsidealen. Wij verwerken deze producten in olie of azijn, zodat ze toch goed gebruikt worden. Hiermee gaan we dus verspilling tegen."  

Geduld en smaak
Basilicumolie, waar het allemaal mee begon, is nog altijd het meest populaire product van Abma's. "We doen een flinke hoeveelheid basilicum in de tank en vullen die aan met olijfolie. Dat moet een zachte olijfolie zijn, want dan komt de smaak van de kruiden het best tot zijn recht. Vervolgens heb je eigenlijk alleen geduld nodig. Het duurt zo'n tien tot twintig dagen voordat de olie op smaak is. Dat hangt af van factoren als temperatuur en of de basilicum jong geoogst is of al wat ouder." Tussendoor wordt regelmatig geproefd of de olie al op smaak is. Zodra dat punt is bereikt, wordt de basilicum eruit gezeefd en de olie opgeslagen in tanks.

"We werken met de seizoenen mee", vertelt Cesar. "Nu zijn het vooral de kruiden en ook de frambozen groeien al hard. Aan het einde van de zomer gaan we aan de slag met de appeloogst."

Cesar is blij dat zijn producten bij Udea in het assortiment zitten. "In de winkels komt geïnteresseerd publiek die het weet te waarderen." De olie en azijn zijn voornamelijk bedoeld om een gerecht na bereiding mee af te maken. Een kruidige olie of fruitige azijn door de salade of soep of om er brood in te dippen. Regelmatig is Cesar te vinden in een winkel om zijn producten door de klanten te laten testen. Net als afgelopen zaterdag tijdens de Zomermarkt bij De Groene Passage in Rotterdam.

Voor meer informatie:
Abma's B.V.
Schoffel 14
1648 GG De Goorn
info@abmas.nl
www.abmas.nl