Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Als boer wil ik middenin de maatschappij staan"

Boer Bas verzamelt financiering voor nieuwe stal via crowdfunding

Tholen - Deze zomer begint de bouw van een nieuwe stal bij de biologische varkenshouderij van Bas Antonissen in het Brabantse Rucphen. De varkenshouder, beter bekend als Boer Bas, verzamelde de financiering voor deze nieuwe stal niet door naar de bank te gaan, maar door een crowdfundingsactie op te zetten. Met succes. Na zes weken werd het minimaal benodigde bedrag van 65.000 euro opgehaald. En meer zelfs, de teller op de website stond aan het einde van die periode zelfs op ruim 86.000 euro. Dat bedrag werd door 77 investeerders bijeen verzameld. 

Het plan is om deze zomer te starten met de bouw van de nieuwe stal, vertelt Bas. Behalve de nieuwbouw wordt ook het erf hersteld en opnieuw bestraat, komt er een elektronische kruiwagen om het uitmesten en instrooien van de hokken makkelijker te maken en wordt er een elektrisch voersysteem aangeschaft.

Bas Antonissen heeft een biologische varkenshouderij in Rucphen. De plek achter hem op deze foto is de plek waar de nieuwe stal wordt gebouwd. Foto: De Groene Weg

Een stal voor Very Important Piggies
De nieuwe stal is voor de biggen die de toekomstige zeugen worden in het varkensbedrijf. Deze 'very important piggies' krijgen na de verbouwing hun eigen VIP-stal. "Met een deel van de biggen die op onze boerderij worden geboren, willen we verder fokken om daarmee uiteindelijk onze eigen zeugenstapel te realiseren."

De toekomstige zeugen worden gekozen uit de biggen van het Zwitsers Landras. Dit ras wordt sinds 2019 ingezet voor de vermeerdering van de kudde zeugen. "De fokkerijorganisatie waarvan ik het sperma koop houdt zeugen die zeer goed matchen bij de fokkerijdoelen die ik ook nastreef", legt Bas uit. Voor de biologische varkenshouderij is hij op zoek naar andere eigenschappen in de zeug. "Onze zeugen lopen altijd los in het kraamhok en dan is het sociaal gedrag richting de rest van de varkens en de boer best wel belangrijk."

Nu lopen de toekomstige zeugjes lopen als big nog tussen alle andere varkens. Met de komst van een nieuwe stal, die ruimte zal bieden aan zeker 10 kraamzeugen met biggen, zal de varkenshouder deze 'very important piggies' beter in de gaten kunnen houden en ervoor zorgen dat ze opgroeien tot sterke en sociale zeugen. Een eigen stal biedt de varkens ook de ruimte om nieuwe dingen te leren. "Een van de grootste uitdagingen is om de jonge zeugjes te leren omgaan met voerstations waar ze zelf voer kunnen halen. Dat gaat door middel van een chip dat in het oornummer zit. Met deze chip kunnen ze zelf door een deur naar een gang en openen ze zelf de klap waarachter het voer zit. Volledig automatisch. Dat leren we hen het beste van jongs af aan. Je kunt het vergelijken met een hond in een bench. Als de hond vijf jaar is en nog nooit in een bench heeft gezeten, dan vind 'ie het niet leuk om in erin te moeten. Maar als je het hem als puppy leert, is dat geen probleem."

De modderpoel won in 2018 de Modderpoeltrofee van WakkerDier.

Middenin de maatschappij
Bas koos specifiek voor financiering via crowdfunding omdat hij graag de consument verbindt aan zijn bedrijf. "Wij willen laten zien dat het anders kan. Veel mensen begrijpen niet hoe de varkenshouderij werkt. Ik krijg nu al regelmatig mensen op bezoek die ik dan rondleid en vertel over het bedrijf. Ik had het ook door de bank kunnen laten financieren, maar dan is het gewoon een zakelijke transactie. Als boer wil ik middenin de maatschappij staan."

"De 77 investeerders zijn deels mensen die al bekend zijn met het bedrijf, of het zijn mensen die wat spaargeld hebben en via CrowdAboutNow in verschillende duurzame projecten investeren. Maar er zitten ook ondernemers tussen die gecharmeerd zijn van het feit dat ik los van de bank deze investering financier."

De varkenshouder is benieuwd in hoeverre de aanloop op zijn bedrijf zal toenemen nu er zoveel mensen als investeerder aan zijn verbonden. Hij heeft er van tevoren goed over nagedacht wat hij zijn investeerders, naast het rendement van 2,5 procent, terug wilde geven voor de lening. Naar gelang het bedrag dat wordt gekozen, vanaf 100 tot 5.000 euro of meer worden de investeerders beloond met een VIP-party als opening van de nieuwe stal, een stukje vlees, een handgeblazen spaarvarkentje, een symbolische 'eigen' skybox en een barbecue. Bovendien worden alle investeerders gedurende vijf jaar via een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen op de boerderij.

Behalve uit de crowdfunding haalde Bas ook wat geld op uit de voorverkoop van vlees. Via De Groene Weg, aan wie BoerBas de varkens levert, komen er diepgevroren vleesproducten terug naar de winkel op het erf. Klanten konden alvast tot 750 euro aan vlees bestellen.  "Dat levert niet alleen de financiĆ«n op die je nodig hebt voor je investering, het brengt ook je potentiele klanten in beeld. En die vertellen het natuurlijk weer door aan anderen."

Voor meer informatie:
Bas Antonissen
BoerBas
+31 6 156 587 15
[email protected]
www.boerbas.nl