Het gros van de Spaanse papajateelt vindt plaats op de Canarische Eilanden, de enige regio in Spanje met een subtropisch zeeklimaat.
Het klimaat bepaalt sterk de biodiversiteit, en door de ligging van de archipel op ongeveer 5 graden ten noorden van de Kreeftskeerkring heeft er zich een welvarende teelt van subtropisch fruit kunnen ontwikkelen. In de eerste plaats banaan, maar ook papaja of passiefruit, gewassen die relatief recent geïntroduceerd zijn op de Canarische Eilanden als alternatief voor de tomatenteelt. De regio is zo een belangrijk teeltgebied geworden met een aanbod van subtropisch fruit dat voor de Europese markt bijna als lokaal kan worden beschouwd. Ook Plantate is er gevestigd, een van de grootste telers van biologische papaja in Europa.
"Mara Fruits Bío is het handelsbedrijf achter Plantate, dat eigendom is van teler Felipe González, die biologische papaja's en passiefruit teelt op het eiland Tenerife", legt Juan Muñoz uit. "We werken al 8 jaar met papaja en ongeveer 6 jaar met passiefruit. De volumes nemen geleidelijk toe en momenteel exporteren we naar heel Europa."
"Onze belangrijkste markt is Duitsland, waar de biologische consumptie sterk ontwikkeld is. Ook Frankrijk is een goede markt. We zetten ongeveer 15% van onze opbrengst af in Spanje, waar we onze papaja's en passiefruit onder het merk Dulzita verkopen aan enkele belangrijke klanten uit Navarra en Barcelona."
Juan Muñoz
"Ons fruit, dat groeit in een tropisch klimaat, heeft meer suikers en meer smaak dan het fruit dat op het Iberische schiereiland wordt geteeld en het fruit dat wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika of Afrika. Het importproduct moet met een lagere rijpheidsgraad worden geoogst om bestand te kunnen zijn tegen de lange transittijd. Onze papaja's halen een Brix-graad van 16 en daarom zien we nu al dat klanten, die voorheen hun product van overzee haalden, beetje bij beetje overschakelen op fruit van Europese oorsprong."
Duurzame productie, zowel op milieugebied als op sociaal vlak, is een van de belangrijkste doelstellingen van het Mara Fruits Bío-project. "Ik ben al 40 jaar in de fruitsector actief en 8 jaar geleden ben ik overgestapt naar het boeiende vak van de biologische teelt. Het is een prachtige ervaring en het toont me dat je respect moet hebben voor alle telers. Ze werken hard en doen dure investeringen om het beste fruit naar de consument te kunnen brengen. Daarom is het noodzakelijk dat ze een eerlijke prijs krijgen voor hun oogst", benadrukt Juan.
"Momenteel zetten we in Europa zo'n 400.000 kilo Canarische papaja's en zo'n 50.000 kilo passiefruit af. 70% van ons passiefruit is rood en 30% geel."
"We zijn nog op zoek naar nieuwe percelen en we zijn ook bezig met de omschakeling van enkele hectaren conventioneel naar bio. Maar we doen het wel rustig aan. De biologische markt is een beperkte markt en we moeten waakzaam zijn dat hij niet ineenstort door overaanbod. Dat is overigens al eens gebeurd met de gangbare papaja: er was een toename van het aanbod, maar de planning van de rassen en de bestemmingsmarkten was niet zorgvuldig uitgekiend. Het resultaat was dat we uiteindelijk onmogelijk konden concurreren met de Braziliaanse papaja. Daarbij moeten we bedenken dat het een dure teelt is die forse investeringen vergt."
"Voorlopig hebben we voor onze bio papaja’s een trouw klantenbestand dat we beetje bij beetje uitbreiden. Voor passiefruit is er zelfs meer vraag dan aanbod", zegt Juan Muñoz.
Canarische zuurzak
De bevoorrechte ligging van de Canarische Eilanden en de 'eeuwige lente' die er heerst, laten ook de teelt van zuurzak toe, een fruitsoort waaraan meerdere gunstige eigenschappen worden toegedicht en waarvan de consumptie de laatste jaren een interessante groei heeft gekend.
"Vroeger werkten ook wij met zuurzak. We hebben nog 4.000 bomen staan op de eilandengroep, maar door de concurrentie met het fruit uit Zuid-Amerika en de korte houdbaarheid van het product concentreren we ons voorlopig op andere soorten. De Canarische Eilanden zijn echter de enige plaats in Spanje waar zuurzak kan worden geteeld."
Voor meer informatie:
Mara Fruits Bío
Juan A. Muñoz
Tel: +34 659 459 130 (Spanje)
[email protected]
Johan Troost
Tel: +31 626 949 721
[email protected]
www.marafruits.com