Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jordi Querol, Dreiskel Biodinámica:

"Biodynamische teelt in opmars in Spanje, maar consumptie vooral in Duitsland"

Het aantal Spaanse AGF-bedrijven in het bezit van een biodynamische certificering is de afgelopen tien jaar gegroeid. Steeds meer telers horen erover en raken geïnteresseerd in deze benadering van voedselproductie, die in 2024 haar 100-jarig bestaan viert. In 1924 formuleerde Rudolf Steiner de basisprincipes in Duitsland.

In de verspreiding ervan in Spanje heeft het bedrijf Dreiskel Biodinámica een belangrijke rol gespeeld. Jordi en Julia Querol startten in 2000 een baanbrekend project en vandaag de dag is het bedrijf een referentie in de biodynamica in Spanje. "Dreiskel Biodinámica heeft tot doel dit type teelt in Spanje bekend te maken. Onze diensten zijn gebaseerd op drie fundamentele pijlers: consultancy, training en de afzet van biodynamische producten en bereidingen", legt Jordi uit.

"Wat betreft de consultancy, bieden we specifieke hulp bij het certificeringsproces, maar ook advies over de gehele activiteit. Wat betreft de training, geven we al 20 jaar face-to-face cursussen in land- en tuinbouwscholen, in bedrijven of aan geïnteresseerd organisaties. En recentelijk hebben we de eerste online trainingsacademie in biodynamische teelt in Europa opgericht. De lessen worden gegeven door experts erkend door de Biodynamic Federation Demeter International."

Interessante markt in Europa
Jordi en Julia Querol ontmoetten elkaar in het zuiden van Duitsland, waar ze een diploma in de biodynamische teelt behaalden aan de Freie Landbauschule Bodensee. "We besloten beiden terug te keren naar Spanje en Dreiskel Biodinámica op te richten om de sector te professionaliseren via diepgaande en gereglementeerde trainingen", vervolgt Jordi.

"De biodynamische teelt heeft een meer dan interessante markt op Europees niveau. Spanje kan daar een rol in spelen, want met zijn gunstig klimaat en diversiteit aan gewassen is het een beetje de voorraadkamer van Europa. Sinds enkele jaren is er een grote vraag naar heel wat gewassen en voedingsproducten met Demeter certificering."

"Die vraag heeft ertoe geleid dat het aantal Demeter gecertificeerde telers en handelaren sinds 2018 met 30% per jaar is toegenomen. In 2024 zijn er al ruim 800 certificaten uitgereikt in Spanje voor een grote diversiteit aan gewassen. Het Demeter keurmerk biedt een toegevoegde waarde aan het merk van bedrijven en stelt hen in staat nieuwe verkooplijnen in Europa te openen die niet bereikt kunnen worden met biologische producten."

In 2023 werd 42% van het Spaanse biodynamische areaal ingenomen door de groente-, citrus- en fruitteelt. Ook wijndruiven en olijven zijn belangrijke producten. "De Duitse markt is goed voor een aandeel van 60% van de biodynamische producten op de Europese markt. Daarna volgen de Scandinavische landen", zegt Jordi. "Een hele afdeling met biodynamisch voedsel is in Duitse supermarkten net zo normaal als een afdeling biologische producten in Spanje."

"We helpen telers bij het zoeken naar afzetkanalen met analyses van commerciële mogelijkheden." Momenteel vertrouwen ruim 2.000 klanten op de ervaring en kennis van Dreiskel Biodinámica.

"In Spanje is de grote uitdaging samenwerking tussen de verschillende bedrijven en verenigingen om dit type teelt bekend te maken bij het brede publiek. Want net zoals bij de biologische producten is Spanje een grote teler van biodynamische producten, maar een kleine consument. Nauwelijks 10% van de Spaanse biologische producten worden op de binnenlandse markt afgezet", besluit Jordi.

Voor meer informatie:
Dreiskel Biodinámica S.L.
Molí de les Canals s/n. Km. 1.4
43550 Ulldecona (Tarragona) – Spanje
Tel: +34 977 900 434 / +34 654 036 644
[email protected]
www.dreiskel.com

Publicatiedatum: