"In 2021 was slechts 1,5% van de exportananas uit Costa Rica biologisch"

Costa Rica is de grootste exporteur van ananas ter wereld. Op een areaal van 40.000 hectare werd er in 2020 meer dan 2,6 miljoen ton van dit tropische fruit geoogst. Het Costa Ricaanse aandeel in de wereldwijde ananashandel was volgens gegevens van Faostat bijna 45%.

Het Midden-Amerikaanse land is met grote voorsprong marktleider van het op één na meest verkochte tropische fruit ter wereld – banaan staat op nummer 1 – en de sector heeft er nog steeds een interessant groeipotentieel.

"Daarbij moet wel opgemerkt worden dat volgens gegevens van eind 2021 slechts 1,5% van de Costa Ricaanse ananas dat naar het buitenland wordt verzonden biologisch is, terwijl de consumptie van biologische producten sinds de pandemie toch wel in de lift zit", merkt Christian Herrera op.

"Na uitgebreide ervaring te hebben opgedaan in de tuinbouwsector in Rio Grande do Norte, Brazilië, en in Costa Rica, maakte ik in 2000 als agronoom de overgang mee van de Smooth Cayenne ananas naar de Golden ananas. In 2005 werd ik samen met mijn broer de eerste exporteur van Costa Ricaans fruit naar het Britse Tesco en in 2015 deed ik een nieuwe ervaring op met het managen van een ananascoöperatie waar ik de waarde van de biologische teelt ontdekte."

"Zo kreeg ik drie jaar geleden de kans om de techniek voor de biologische ananasteelt te verfijnen en Biosweet op te richten", vertelt Christian. "Biosweet is een project dat is ontstaan vanuit de behoeften van klanten. We willen met dit bedrijf consumenten in de Verenigde Staten en Europa jaarrond fruit van de beste kwaliteit aanbieden."

"We hebben een domein gekocht in de regio San Carlos, in het noorden van Costa Rica. Bijna 40% van die regio is voorbehouden voor beschermde flora en fauna, een waar natuurreservaat dus. San Carlos wordt beschouwd als de beste regio voor de teelt van ananas ter wereld vanwege het klimaat en de extreem vruchtbare vulkanische bodems waarin het niet nodig is om de teelt te forceren. De helft van de ananasproductie van Costa Rica vindt er plaats."

"Momenteel hebben we al behoorlijke hoeveelheden om de markten te bevoorraden en we verwachten dat we, eens we ons maximale productiepotentieel hebben bereikt, wekelijks 7 à 8 containers biologische ananas zullen kunnen exporteren naar de Europese markt en naar beide kusten van de Verenigde Staten."

"Onze ananassen blijven twee weken langer rijpen aan de plant dan conventioneel geteelde ananassen, dus ze worden met een hogere zoetheid geoogst. Onze gemiddelde Brix ligt rond de 17 graden, met maxima tot 19", zegt Christian. "Ananas is een niet-climacterisch fruit. Dat betekent dat het z’n zoetheid aan de plant moet verkrijgen. Appel of banaan bijvoorbeeld kunnen onrijp worden geoogst, waarna ze in de opslag nog verder suikers genereren. Die twee extra weken zorgen ervoor dat de kleur van het fruit natuurlijk is, zonder dat er gestookt moet worden. Zo is de smaak van de ananas veel voller en aromatischer."

Golden Sweet
Halverwege de jaren tachtig begon Costa Rica ananas van het Smooth Cayenne-ras te exporteren. Het was de overwegende teelt tot het jaar 2000, toen Golden Sweet werd geïntroduceerd in het land, een extrazoete variëteit met een betere kleur en nu het dominante ras in Costa Rica.

Dit fruit levert niet alleen inkomsten op voor het land, het is ook een belangrijke bron van werkgelegenheid en het is de ruggengraat van de bevolking in plattelandsgebieden. Volgens ramingen van de Nationale Kamer van Ananastelers en -exporteurs (Canapep) genereert de ananasteelt 28.000 directe banen en meer dan 100.000 indirecte banen.

"Ananas is een van de gewassen die het meeste personeel per oppervlakte-eenheid oplevert, en biologische ananas doet dat nog meer, want daar zijn meer handen voor nodig. Alleen al in ons project, dat in een zeer arme regio ontplooid wordt, hebben we 80 medewerkers nodig. We focussen ons dus niet alleen op milieuthema’s, we pakken ook sociale kwesties aan. Onze impact op de gemeenschap is groot. In een door ons bestelde audit is aangetoond dat ons project van biologische ananasteelt toewerkt naar 14 van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN", zegt Christian Herrera.

"Biosweet is ook gebaseerd op technologie, big data en precisietuinbouw. Door middel van satellietmonitoring van onze gewassen werken we veel efficiënter en hebben we veel meer controle over de teelt."

"We hebben de ervaring, de logistiek en fruit van hoge kwaliteit. Met de lancering van Biosweet willen we nu onze biologische ananas aan supermarktketens in de Verenigde Staten en Europa leveren voor al die consumenten die bekommerd zijn om het milieu en de maatschappij. Via social media zullen we hen op de hoogte houden van het fascinerend verhaal van de biologische teelt die in functie staat van de lokale gemeenschap."

Voor meer informatie:
Biosweet
San Carlos, Alajuela (Costa Rica)
Tel: +506 8832 7521
info@biosweet.eco


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven