Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische melkproductie in EU kan in 2031 groeien naar 8 procent

Naar verwachting zal de biologische melkproductie in Europa in 2031 groeien naar 8 %. In 2019 was dat 3,5 %. Dat staat in de Agricultural Outlook die gisteren door de Europese Commissie werd gepresenteerd. De vraag naar biologische zuivelproducten neemt wereldwijd toe en dat biedt mogelijkheden.

Verdubbeling van biologische melkveestapel
Om aan deze groei te voldoen, zal de biologische melkveestapel in de EU naar verwachting verdubbelen. Er zijn wel een aantal zaken die inspanning vergen om de voordelen van biologische melkproductie ten volle te benutten, zoals de hogere kosten in vergelijking met niet-biologische melkveebedrijven (+18% in intensieve en 3% in extensieve systemen, op basis van 2019 ILB-gegevens), grotere gevoeligheid voor jaarlijkse schommelingen in het weer, waardoor enige onzekerheid ontstaat over de melkproductie en de beschikbaarheid van voeder en de vraagreactie. Bovendien zijn er andere productiesystemen, bijvoorbeeld GMO-vrij, met een relatief hoge mate van erkenning door de consument, die een aantrekkelijker alternatief zijn voor boeren.

Strengere normen
De melkproductie in de EU zal moeten voldoen aan strengere milieunormen, wat zal leiden tot een vermindering van de emissies, mede via lagere vervangingspercentages. Bovendien zullen de voordelen voor biodiversiteit en de bodemgezondheid door de levering van waardevolle nutriƫnten zullen leiden tot de groei van op weiden gebaseerde (extensieve) productiesystemen, die momenteel goed zijn voor ongeveer 19% van de van de melkproductie in de EU (op basis van ILB-gegevens van 2019). De biologische melkproductie zal naar verwachting groeien, en zal van hogere economische waarde zijn door een hogere prijs, milieuvoordelen en voordelen voor het dierenwelzijn, die worden erkend via weidegang en een verminderd gebruik van antibiotica.

EU kan profiteren van groeiende vraag wereldwijd
De focus op voedselveiligheid en gezondheid zijn enkele van de redenen waarom de vraag naar biologische zuivelproducten wereldwijd toeneemt. Dit leidt niet alleen tot een toenemende verkoop in de detailhandel, maar ook tot een frequenter gebruik in de foodservice, zelfs in sommige gevestigde fastfoodketens. Aangezien biologische producten echter meestal als ingrediƫnt worden gebruikt, blijft de directe herkenning door consumenten een uitdaging, tenzij er enige etikettering aanwezig is.

De VS domineren de markt voor biologische levensmiddelen qua omvang, terwijl China in de toekomst de grootste groei zou kunnen optekenen, met 44% van de consumenten die nu al actief op zoek zijn naar biologische producten (Euromonitor, 2021). Er is een sterk potentieel voor zuivel in de markt voor biologische zuigelingenvoeding, waarvoor de vraag zou kunnen groeien vanuit China, ondanks een daling in de conventionele categorie. Dat betekent ook dat er in de handel aanzienlijke kansen kunnen zijn voor biologische zuivelproducten uit de EU. 

Schaalvergroting
Traditionele biologische zuivelproducten zoals kaas, verse zuivelproducten en boter profiteren het meest van de bestaande vraag, terwijl het potentieel van biologische melkpoeders hoog blijft. Talrijke overheidsinitiatieven op het gebied van biologische voeding kunnen de vraag ondersteunen, terwijl de toenemende schaalvergroting kan helpen nichemarkten om te vormen tot meer gangbare markten, waardoor de groeiende stroom biologische melk beter kan worden benut.

Bron: Europese Commissie