Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe vind je de perfecte pompoen?

De oranje pompoenen die deze en volgende week in het groenteabonnement zitten, komen van Odin boerderij De Beersche Hoeve. Boerin Gineke de Graaf vertelt in dit artikel over de pompoenveredeling, waarbij er over meerdere generaties pompoenen wordt toegewerkt naar een pompoen met de meest geschikte eigenschappen.

"De afgelopen week hebben we ons op De Beersche Hoeve intensief beziggehouden met de pompoenen uit het pompoen-veredelingsproject. Eerst zijn alle pompoenen in de opslag geselecteerd: welke zijn mooi gebleven tijdens de bewaring en welke hebben al rotte plekjes? De aantallen worden genoteerd en de pompoenen met rotte plekjes gaan naar de bio-geiten van de buurman. De rest gaat weer terug de bewaring in, behalve een aantal pompoenen die we willen gebruiken voor de metingen."

"Tijdens het onderzoek met verschillende pompoenrassen wordt er onder andere gekeken naar voedingskwaliteit en opbrengst. Hierbij is niet alleen de verse opbrengst van belang, maar ook de opbrengst in 'droge stof', dit wil zeggen, wat er van de pompoen over blijft wanneer al het water is verdampt. In dit gedeelte zitten namelijk alle voedingsstoffen (zoals vitaminen, mineralen, vezels en suikers) en bovendien speelt het een grote rol in het tot stand komen van de smaak. Daarnaast worden de rassen die voldoen aan de eisen geselecteerd om nieuwe, zaadvaste rassen te ontwikkelen die geschikt zijn voor de biodynamische landbouw."

Voor meer informatie: info@odin.nl en www.odin.nl 

Publicatiedatum: