Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kansen voor biologisch uitgangsmateriaal

Over tien jaar moeten we 25 procent van de Europese landbouwgrond biologisch gebruiken. Dat sprak men af in de Green Deal. Die ambitie biedt toekomst voor producenten van biologisch uitgangsmateriaal.

In de verschillende sectoren zijn kwekers en veredelaars aan de slag met biologisch uitgangsmateriaal. Wat zijn hun drijfveren? Waar zien zij kansen? Ieder bedrijf maakt zo zijn eigen afwegingen. Veredelaar Johan Westerink van zaadproducent Vitalis is ervan overtuigd dat biologische veredeling steeds belangrijker wordt. Niet alleen voor de biologische sector, maar ook voor de gangbare. Er zijn namelijk steeds minder middelen toegestaan. “De overheid vraagt steeds meer van ons. Het is een uitdaging om voldoende zaad te produceren.”

Soft fruitplantenkwekerij Genson Bio Plants startte wat sceptisch met de productie van biologische long canes voor frambozen. Maar blikt tevreden terug: "Als ik terugkijk ging het verbazingwekkend goed”, zegt teeltspecialist Thijs van Doorn. Ook vruchtboomkwekerij Fleuren is actief met biologische teelt bezig. Er is inmiddels een kwart van het areaal beschikbaar voor biologische teelt. Magiel Vandewall is tevreden over zijn afzet ziet die in de toekomst verder stijgen. “We kunnen de markt, samen met een aantal andere kwekers, goed voorzien van bomen. Er komen concurrenten bij, maar dat houdt ons scherp.”

Naktuinbouw interviewde deze drie specialisten voor het artikel Kansen voor biologisch uitgangsmateriaal. Klik hier om het artikel te lezen.

Bron: Naktuinbouw

Publicatiedatum: