Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje is grootste producent van biologische amandelen ter wereld

Spanje is de grootste producent van biologische amandelen ter wereld en net als voor het conventionele product is Andalusië het belangrijkste teeltgebied binnen het land.

Het bio-areaal van Andalusië (gecertificeerd, in omschakeling en niet-gecertificeerd), dat vorig jaar 71.668 hectare bedroeg, was goed voor 37% van de totale amandelteelt in Andalusië, zo blijkt uit een rapport over biologische teelt van het Spaanse ministerie van Landbouw. Dat was 12% meer dan in 2019, zo leren ons gegevens van het Observatorium van Prijzen en Markten van de Andalusische gewestelijke overheid.

Met 41.297 hectare neemt de provincie Granada het voortouw in de Andalusische biologische amandelteelt (58%). Het is ook de provincie die op dat vlak de meeste vooruitgang heeft geboekt in 2020 (+5.133 hectare). Daarna volgt de provincie Almería, dat met 27.290 hectare 38% voor zijn rekening neemt (+1.694 hectare). Málaga volgt op verre afstand met 1.421 hectare (2% van het areaal).

Net als de conventionele amandelteelt heeft de biologische teelt de afgelopen jaren een opmerkelijke expansie doorgemaakt in Andalusië. Uit een analyse van het Observatorium blijkt dat het Andalusische biologische amandelareaal sinds 2017 met 36,2% is toegenomen, van 52.611 hectare naar 71.668 hectare vorig seizoen.

De Andalusische oogst van biologische amandelen bedroeg 11.7600 ton, bijna 25% van de totale Spaanse productie

Groot verschil in telersprijzen
Het rapport van het Observatorium toont ook het grote verschil aan tussen de telersprijzen voor biologische en conventionele amandelen.

In 2019/20 ontving de Andalusische teler gemiddeld € 5,33 per kilo voor amandelen van conventionele teelt, terwijl de biologische teler op € 8,45 per kilo kon rekenen (verschil van 59%).

In 2020/21 was het verschil nog groter: biologische amandelen brachten toen gemiddeld 129% meer op dan de conventionele variant (€ 8,03 per kilo tegenover € 3,50 per kilo in 2019/2020).

Spanje op 1, VS en Australië op 2 en 3
De biologische teelt in de VS en Australië, de twee grootste producenten van niet-biologische amandelen ter wereld – gevolgd door Spanje – bedraagt niet meer dan 1% van hun totale oogst. Volgens het rapport van het Observatorium wijzen vooruitzichten ook niet op een uitbreiding van het areaal. "Er zijn talloze beperkingen die een uitbreiding van de biologische teelt in deze twee landen verhinderen. Zo worden de amandelen bij de oogst in de regel op de grond gegooid, waardoor er vaak problemen met schimmels en aflatoxine optreden, waardoor fumigatie nodig is. Ook worden er veel rassen met zachte dop geplant, speelt plaagdruk een rol (Anarsia) en zijn de opbrengsten overwegend hoog (tot 4.500 kg netto per hectare)."

Publicatiedatum: