Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat beïnvloedt de kostprijs van biologisch pluimveehouders in 2022?

"Wat beïnvloedt mijn kostprijs in 2022?" Dit is een veel gestelde vraag aan de pluimveespecialisten van Reudink. Vanaf januari 2022 zal er naar verwachting een verandering van de kostprijs plaatsvinden. Verschillende factoren spelen hierin een rol, samenhangend met de volgende wijzigingen die voortvloeien uit de nieuwe EU bio-verordening:

  • De verplichting om volwassen pluimvee 100% biologisch voer te verstrekken. Maïsgluten en aardappeleiwit zijn niet of onvoldoende beschikbaar als biologische grondstof, en komen te vervallen als onderdeel van de voeders voor deze diergroep. De mate van kostenstijging wordt bepaald door de voersamenstelling (concentratiegraad).
  • De strengere normen wat betreft het opfokken van biologische hennen (kuikens afkomstig van biologische moederdieren, bezettingseisen) resulteren in verhoogde kosten voor de aanschaf van een hen.
  • Verscherpte eisen worden gesteld aan het leefoppervlak. Per 1 januari 2025 telt de Wintergarten niet langer mee als leefoppervlak. Afhankelijk van uw situatie beïnvloedt dit het aantal hennen dat gehouden kan worden.

Daarnaast is er nog enige onduidelijkheid over hoe om te gaan met het ontwormen van leghennen. Nog altijd bestaat er geen helderheid over het al dan niet toepassen van wachttijden en de gevolgen hiervan. Tevens hebben we te maken met een turbulente grondstoffenmarkt en groeiende vraag naar alles wat bio is. Wanneer is het hoogste punt bereikt en dalen de grondstoffenprijzen? Hoe ontwikkelt het evenwicht tussen de vraag naar enerzijds plantaardige en anderzijds dierlijke producten, en de beschikbaarheid van grondstoffen hiervoor?

Op de foto: bio-pluimveespecialist Jos Fransen.

Bedrijfsplan
Reudink heeft al vele scenario’s bekeken en uitgerekend om ook voor ieder bedrijf een maatwerk-oplossing te vinden. Biologische pluimveehouders kunnen contact opnemen met hun specialist om in kaart te brengen wat de nieuwe bio-wetgeving (financieel gezien) voor hun bedrijf betekent. Gezamenlijk maken zij  een specifiek bedrijfsplan waarin niet alleen de voerstrategie, maar ook de resultaten en kosten inzichtelijk worden gemaakt.  

Vervolgens is het van belang om een mogelijke kostprijsverhoging binnen het netwerk van de pluimveehouder onder de aandacht te brengen om begrip te creëren voor een hogere verkoopprijs van het eindproduct. Voor leghennen is dit al snel 1,5 cent extra kosten per ei. 

Disclaimer: Dit artikel is geschreven o.b.v. de bekende informatie op het moment van schrijven. Reudink gaat ervan uit dat dit niet meer wordt gewijzigd. De meest recente besprekingen kunnen hier echter verandering in brengen. Houd daarom de actualiteit met betrekking tot wet- en regelgeving van de officiële instanties in de gaten.

Voor meer informatie:
Reudink
info@reudink-bio.eu
www.reudink-bio.eu

Publicatiedatum: