Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Slachten op het bedrijf van oorsprong

Alnatura start met vlees van weideslacht

Alnatura biedt nu biologisch rundvlees van de weideslacht aan. Deze methode, die nog maar zelden wordt toegepast, vindt plaats op de weide of de landbouwgrond waarmee de dieren vertrouwd zijn. Het wordt als bijzonder 'zacht' beschouwd, omdat er geen vangst, vervoer of slachting nodig is, zodat de dieren geen stress ondervinden.

Broederkalveren
Het biologische rundvlees is afkomstig van een biologische boerderij met kalverhouderij in de Allgäu, een streek in het zuiden van Duitsland. Op deze boerderij blijven koe en kalf ten minste twaalf weken samen en worden zij niet onmiddellijk na de geboorte gescheiden, zoals gewoonlijk het geval is. Bovendien worden alle kalveren van de biologische melkkoeien - ook de mannelijke, zogenaamde broederkalveren - in de koeienstapel opgenomen en op een aan de soort aangepaste wijze grootgebracht.

Aangezien mannelijke kalveren geen melk geven, worden zij beschouwd als dieren van weinig nut voor melkveehouderijen. Daarom worden zij bijna altijd tegen de laagst mogelijke prijzen aan vetmesters verkocht en soms tot in Zuid-Europa verscheept.

Slachten op het bedrijf van oorsprong
De vleesproducten die exclusief bij Alnatura worden aangeboden, zijn afkomstig van Weideschuss.Bio GmbH. Achter het bedrijf staan drie biologische landbouwers uit de Allgäu en een biologische chef-kok die de regionale productie en afzet van ambachtelijke biologische rundvleesproducten mogelijk willen maken. Een centraal onderdeel van deze aanpak is het slachten op de weide op het bedrijf van oorsprong.

De biologische landbouwers in de Allgäu zien dit concept ook als een tegenwicht tegen de sterk geconcentreerde vleesmarkt, omdat de steeds groter wordende supraregionale vleesverwerkende bedrijven de kleine regionale leveranciers steeds verder uit de markt drukken. Door de weideslacht en de verwerking in de regio wordt een deel van de toegevoegde waarde teruggebracht naar het platteland.

Respect
Herbert Siegel, verantwoordelijk voor het slachten bij Weideschuss.Bio, runt zijn kleinschalige biologische boerderij in Missen/Allgäu met het houden van kalveren. Zeven jaar lang probeerde hij een vergunning te krijgen voor de weideslacht. Zijn doel is om respect te tonen voor de biologische dieren aan het einde van hun leven. Ook voor biologische dieren is de reis van de boerderij naar het slachthuis stressvol, ondanks specifieke biologische maatregelen zoals de beperking van de transporttijd (bijv. Bioland, Demeter, Naturland) of het verbod op elektrische prikstokken.

Siegel wil dergelijke stresssituaties voor de dieren en uiteindelijk ook voor de mensen die hen begeleiden, om redenen van dierenwelzijn, vermijden. Daarom pleit hij er al sinds 2009 voor om runderen te laten sterven waar ze hebben geleefd. Hij maakt bewust de grote technische, organisatorische en uiteindelijk ook financiële inspanning die gepaard gaat met het slachten in de wei: "Een koe heeft het recht om in alle rust en waardigheid te sterven in een vertrouwde omgeving en in de kudde. De inspanning die hiervoor nodig is, is het mij waard."
Een ander aspect is dat een rustige sfeer rond het slachten ook een positief effect heeft op de smaak van het vlees - het dier maakt dan geen stresshormonen vrij.

Opfok van koegebonden kalveren en integratie in de kudde
Herbert Siegel gaat nog een stap verder: zijn bedrijf maakt deel uit van het initiatief "Melk en vlees uit de Allgäu horen bij elkaar - regionale opfok van biologische melkkalveren". De bewering: Alle mannelijke en vrouwelijke kalveren die op een van de aangesloten biologische melkveebedrijven worden geboren, moeten worden grootgebracht op een aan de soort aangepaste wijze.

Dit betekent dat de kalveren niet onmiddellijk van de moederkoeien worden gescheiden, maar samen met hen opgroeien gedurende ten minste drie maanden. In tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de kalveren op andere boerderijen, mogen zij aan de uier zogen en later gras of hooi eten. Na de zoogperiode gaan de dieren van Herbert Siegel bij de kudde. Sommige van hen groeien op tot melkkoeien, andere worden geslacht als jonge stieren of als runderen in de wei en verwerkt tot de biologische rundvleesgerechten die Alnatura aanbiedt.

Voor meer informatie: www.alnatura.de

Publicatiedatum: