Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw weeg- en registratiesysteem belangrijk stuurmiddel voor teler Frank de Koning

“Onze methode van verpakken, wegen en registreren was aan vervanging toe. Drie jaar geleden zijn we centraal gaan verpakken in onze nieuwe inpakloods. Bijna al onze producten gaan in kleinverpakkingen weg. Dat geeft veel kleine partijen, veel verpakkingsmateriaal en veel handelingen. Op ons wensenlijstje stond bovenaan niet alleen goed wegen, maar ook registreren. Dat doen we nu met de RIBA plateauweegschalen en de RMS-software.”


Frank de Koning, biologisch dynamische vruchtgroenteteler

Aan het woord is Frank de Koning, biologisch dynamisch teler in Brielle op Voorne-Putten. “Wij telen biologisch dynamische vruchtgroenten op 11,5 hectare op 4 locaties. Dit zijn tomaten, komkommers, aubergines en paprika’s in allerlei soorten en verpakkingen. Met de grote variatie in afnames door de retail en natuurvoedingswinkels is het belangrijk om per soort een goede kostprijsberekening te kunnen maken. Met de bouw van onze nieuwe inpakloods kwam de wens om centraal te gaan wegen, verpakken, alsook de prestaties van de medewerkers te monitoren. Wat hun snelheid is, maar ook hoeveel overgewicht ze weggeven.”


Frank Schoenmakers (technisch specialist Royal Brinkman), Frank de Koning (bioteler) en Alwin de Ridder (Riba Weegtechniek) bij de twee verpakkingslijnen met Riba weegoplossingen

Methode van verpakken
Frank Schoenmakers, technisch specialist bij Royal Brinkman, legt uit dat bij het verpakken van groenten en fruit elke gram belangrijk is. “Aan de ene kant wil je dat het proces snel gaat, aan de andere kant wil je ook niet teveel overgewicht weggeven. Daarnaast was er bij De Koning de wens voor een goede registratie. We hebben De Koning een systeem geadviseerd van Riba Weegtechniek. Dit systeem is eenvoudig in gebruik en is gekoppeld aan software dat op de achtergrond voor alle registratie zorgt. Het systeem is eenvoudig, plug & play, zonder moeilijke instellingen en heeft geen abonnementskosten.”

De 2 verpakkingslijnen met 12 Riba plateauweegschakelen zijn gekoppeld voor registratie

Bij De Koning wordt aan twee verpakkingslijnen met 12 weegschalen tegelijk gewerkt. Het systeem is zeer gebruikersvriendelijk doordat het display van kleur verandert: oranje bij ondergewicht, groen bij het correcte gewicht en rood bij overgewicht. Op deze manier kan de norm zo goed mogelijk gehaald worden.


Het display van de Riba weegschaal kleurt groen bij het bereiken van het juiste gewicht.

No-nonsense systeem
Alwin de Ridder van Riba Weegtechniek adviseerde Frank de Koning een no-nonsense systeem. “Dit ARCI-systeem is eenvoudig te bedienen. De medewerker ontvangt via de weegschaal de werkopdracht, met daarbij de artikelnaam en code, het low gewicht en high gewicht. Vanaf de weegschaal gaat er belangrijke informatie terug naar de computer; daarbij moet je denken aan naam van de medewerker, datum, tijd, productcode, brutogewicht en netto gewicht. Er kunnen eenvoudig rapportages gemaakt worden, per dag, per week, per periode, per jaar, per medewerker etc. De winst zit hem in data; daarmee heeft de teler een belangrijk instrument in handen om een totaalbeeld te krijgen van zijn gehele productie en van de individuele prestaties van de medewerkers in de inpakloods.”

Noviteit
Een nieuwe ontwikkeling is dat de weegapparatuur van RIBA vanaf eerste kwartaal 2022 ook met een draadloze wifi aansluiting geleverd kan worden. Hiermee kan op afstand in het veld gewerkt worden met mobiele weegoplossingen in bijvoorbeeld kleinfruit (aardbei, bramen, frambozen).


De RMS-software geeft de teler een database met informatie met betrekking tot de toegerekende kosten per partij per klant.

Verbetering
Het nieuwe weeg- en registratiesysteem zorgt bij Frank de Koning voor een grote verbetering in de snelheid van verpakken van de verschillende soorten vruchtgroenten. “Het rendement van het RIBA-systeem is groot. Dagelijks sturen we bij op overgewicht en op prestatie van de medewerkers. De verwachtingen voor het eind van het seizoen zijn groot wanneer we in de totale database kunnen zien wat de toegerekende kosten zijn per partij per klant. Het is voor ons een belangrijk stuurmiddel om beter de kosten in de hand te houden en efficiënt te werken om zo optimaal mogelijk de klant te kunnen bedienen.”

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
[email protected]
www.brinkman.nl

BIO kwekerij Frank de Koning
Facebookpagina

Publicatiedatum: