Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische Terschellinger Cranberries natuurlijk duurzaam verpakt

Hans van Keulen, directeur van Cranberry Terschelling, benaderde Fonkels om hem te helpen met het verduurzamen van zijn verpakking voor verse biologische cranberries. De oogst van de cranberries vindt plaats gedurende de maanden september en oktober. De plukkers trekken over het hele eiland de velden in met een plukbak en jute zakken. Vervolgens worden de cranberries verpakt in bakjes van 175g en 1kg. De huidige verpakking was een bakje van pulp met daarop een transparante kunststof deksel. Het bestaande bakje wilde hij graag behouden, maar het werd tijd om de plastic deksel te vervangen door een duurzaam alternatief.

Nina Tuinte, Product developer bij Fonkels: “Met deze vraag zijn wij aan de slag gegaan en hebben drie voorstellen gepresenteerd door middel van monsters, om een zo goed mogelijk beeld te geven van de mogelijkheden. We kwamen al snel op een sleeve uit, vanwege zijn verpakkingsprocessen en het feit dat het bakje behouden moest worden. Dit waren een volledig dichte sleeve, een sleeve met perforaties zodat het verpakte product gedeeltelijk zichtbaar is en een sleeve met een venster voor een mooie presentatie van de cranberries. Daarnaast zijn diverse kartonsoorten beoordeeld op zowel materiaaleigenschappen als de uitstraling van het karton in combinatie met het pulpbakje en de overall duurzaamheid van de verpakking.”

De keuze viel op een sleeve met perforaties van 100% gerecycled karton. Met deze sleeve zijn de cranberries goed zichtbaar, wat erg belangrijk is voor de verkoop, beschermd én de gehele verpakking is plasticvrij. Na gebruik mogen de sleeve en het bakje bij het oud papier en kan deze volledig gerecycled worden.

Er is een grafisch design ontwikkeld waarin je wordt meegenomen naar de oogst van de cranberries. Ook de kenmerkende vuurtoren van Terschelling zie je terug in het ontwerp. De zwart met rode bedrukking combineert erg goed met het bruine gerecyclede karton en met het pulpbakje. Het resultaat is een passend geheel met een natuurlijke uitstraling die perfect past bij het merk.

"Wij wilden onze verpakkingen verder verduurzamen en volledig plasticvrij maken. Door deze oplossing blijven de cranberries zichtbaar en toch beschermd. Het bruine karton past enorm goed bij onze ambachtelijke huisstijl en we hebben ook voor 100% gerecycled karton gekozen voor de lagere CO2-impact", aldus Van Keulen.

Voor beide formaten bakjes is een sleeve ontwikkeld, echter is de vraag naar beide varianten niet gelijk. Door de sleeves in de juiste verhouding over het stansmes te verdelen, is de optimale samenstelling gevonden om ook voor kleinere volumes kostenefficiënt te kunnen produceren.

Voor meer informatie:
Fonkels
+31 (0)26 7470008 
[email protected]   
www.fonkels.com      

Publicatiedatum: