Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Greenpeace, IG Saatgut en Bioland over toezicht op zaaigoed:

"Het feit dat verontreiniging zich telkens weer voordoet, toont aan dat steekproefsgewijs testen niet voldoende is"

"Versterk het toezicht op zaaigoed en zorg voor regelgeving en keuzevrijheid voor nieuwe gentechnologie." Dat is wat Greenpeace, IG Saatgut en Bioland eisen van de deelstaten en de nieuwe federale regering van Duitsland naar aanleiding van de huidige resultaten van de zaadcontrole.

Foto: Bioland

Besmette partijen
Bij de dit jaar uitgevoerde controles van zaaigoed op genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) hebben de verantwoordelijke overheidsinstanties verontreiniging aangetroffen in vijf van de in totaal 740 bemonsterde partijen zaaigoed. Het ging om besmette partijen maïszaad, waarvan er vier in Baden-Württemberg en één in Beieren werden ontdekt. Volgens de autoriteiten is het besmette zaad niet gezaaid.

Suikermaïs werd voor het eerst bemonsterd in drie deelstaten nadat bij de monitoring van vorig jaar een besmette partij suikermaïs niet was ontdekt en in zes deelstaten ongeveer 2,3 miljoen korrels waren ingezaaid. Bovendien was in december 2020 bekend geworden dat illegaal, genetisch verontreinigd lijnzaad reeds in 2018 Baden-Württemberg, Beieren en Saksen had bereikt en daar was ingezaaid. Alleen in Brandenburg, Sachsen-Anhalt en Schleswig-Holstein is bij de monitoring van dit jaar lijnzaad bemonsterd.

Nieuwe gentechnieken
Greenpeace, Bioland en IG Saatgut roepen de deelstaten op hun controles op zaaigoed te verscherpen en ook zaaigoed te controleren op verontreiniging met nieuwe gentechnologie. De komende federale regering moet ervoor zorgen dat nieuwe gentechnieken zoals CRISPR/Cas ook in de toekomst onder het gentechnologierecht blijven vallen, in tegenstelling tot de plannen van de EU-Commissie.

"Elke genetische manipulatie, ook nieuwe, is met grote risico's omgeven. Alleen een consequente toepassing van nultolerantie bij zaaigoed kan een GGO-vrije landbouw garanderen", zegt Jan Plagge, voorzitter van Bioland e.V. "Het feit dat verontreiniging zich telkens weer voordoet, toont aan dat de huidige praktijk waarbij slechts een deel van de partijen steekproefsgewijs wordt getest, niet voldoende is. De federale staten moeten hier absoluut verbetering in brengen en ook de nieuwe federale regering zal deze kwestie moeten aanpakken. In het geval van gewassen die, zoals maïs, blootstaan aan een hoog besmettingsrisico, is het nu helaas noodzakelijk alle partijen zaad te controleren," benadrukt de voorzitter van Bioland.

"Controles op besmetting met gentechnologie werken alleen als ook naar alle bekende gentechplanten wordt gezocht. Dit is nog steeds niet het geval, hoewel in Noord-Amerika reeds genetisch gemodificeerde planten zoals koolzaad worden geteeld en een overeenkomstige analyseprocedure beschikbaar is," zegt Dirk Zimmermann van Greenpeace. "Deze procedure moet in de controles worden geïntegreerd. De autoriteiten moeten ook verdere methoden ontwikkelen en toepassen voor de opsporing van andere planten die door middel van nieuwe gentechnologie zijn gemodificeerd - anders verliezen de controles steeds meer hun betekenis - en ons zaaigoed vrijhouden van illegale besmetting".

Keuzevrijheid
"Om de keuzevrijheid om GGO-vrije gewassen en voedsel te kunnen blijven produceren en consumeren veilig te stellen, moet de nieuwe federale regering in Brussel lobbyen om ervoor te zorgen dat nieuwe gentechnologie onder de huidige gentechnologiewetgeving blijft vallen", zegt Stefanie Hundsdorfer van de Interessengemeinschaft für gentechnikfreie Saatgutarbeit (IG Saatgut). "Omdat zonder regelgeving nieuwe, tot dusver illegale genetisch gemodificeerde organismen niet langer verboden zouden zijn - de nultolerantie zou worden ontkracht. Ook zou genetische manipulatie van zaden niet langer onderworpen zijn aan etiketteringsvoorschriften. Besmetting kon zich niet langer op een controleerbare of traceerbare manier over grote gebieden verspreiden."

Voor meer informatie: www.bioland.de

Publicatiedatum: