Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Leghennen op biologisch pluimveebedrijf in Barneveld geruimd na risicovol contact

Naar aanleiding van de vogelgriepbesmetting bij leghennen op een pluimveebedrijf in Zeewolde afgelopen maandag, zijn gisteren (woensdag 27 oktober) circa 9.500 kippen op een biologisch pluimveebedrijf in Barneveld geruimd. Het bedrijf wordt als risicovol gezien omdat bij de tracering van contacten naar voren is gekomen dat een bezoeker eerder deze week het bedrijf in Zeewolde heeft bezocht en daarna in een stal met kippen op het bedrijf in Barneveld is geweest. Hierop is het bedrijf verdacht verklaard. Omdat niet volledig uit te sluiten is dat met dit bezoek het vogelgriepvirus is overgebracht naar het bedrijf in Barneveld, bijvoorbeeld via insleep van strooisel of uitwerpselen, en het in een zeer pluimveedicht gebied ligt, is besloten om de leghennen op het bedrijf te ruimen. De ruiming vindt plaats door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Hoewel de kans op een besmetting bij dit bedrijf klein is, zijn de consequenties van een eventuele uitbraak op deze locatie zeer groot. In de 10 kilometerzone rondom het bedrijf liggen 277 pluimveebedrijven. Bovendien leert het verleden dat bedrijven al besmettelijk kunnen zijn voordat dit uit testen naar voren komt. De dieren zijn in die periode dan al infectieus en zouden andere bedrijven kunnen besmetten. Door het bedrijf te ruimen wordt dit voorkomen. Dergelijke preventieve ruimingen komen vaker voor, bijvoorbeeld bij sommige bedrijven die in de 1 kilometerzone van een besmet bedrijf liggen.

Ophokplicht naar aanleiding van besmetting in Zeewolde
Naar aanleiding van een besmetting bij leghennen op een pluimveebedrijf in Zeewolde is sinds 26 oktober voor heel Nederland een ophokplicht van kracht voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Dit gebeurt om het risico op insleep van het vogelgriepvirus uit wilde vogels bij bedrijven in Nederland te verkleinen.

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels, voor zover het hoenderachtigen/kippen, watervogels, en loopvogels betreft, zijn verplicht die dieren af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Maak melding van dode wilde vogels
Het is belangrijk dat vondsten van dode wilde vogels worden gemeld bij de daarvoor bestemde instanties. Meer informatie over waar dit het beste kan is te vinden op de website van de NVWA. Voor houders van vogels geldt een meldplicht, zij moeten melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreidingen kleiner.

Publicatiedatum: