Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom knoflook meer is dan een smaakmaker

Knoflook is een bolgewas en komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. Het behoort net als (bos)uien, sjalotten, prei en bieslook tot de lookfamilie. Knoflook wordt veelvuldig gebruikt in de keuken als smaakmaker, maar wist je dat knoflook eten ook heel gezond is? De gezonde werking van knoflook is te danken aan het belangrijkste bestanddeel in knoflook, allicine.

Gezonde werking van knoflook
De gezonde werking van knoflook werd al vroeg ontdekt. In oude tijden gebruikten de Chinezen, de oude Grieken en ook de Romeinen knoflook al vanwege de positieve gezondheidseffecten. De medicinale werking werd in 1944 officieel vastgelegd door Chester Cavallito. Hij ondervond het natuurlijke antibioticum voor het eerst. De medicinale werking is te danken aan het actieve bestanddeel van knoflook, allicine. Allicine is een antioxidant en heeft een antimicrobiële werking. Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen. Daarnaast ondersteunt knoflook met allicine hart en bloedvaten, draagt het bij aan het immuunsysteem en kan het helpend zijn bij te hoog cholesterol.

Wanneer is knoflook met allicine helpend?
Knoflook is goed is voor je immuunsysteem, wat ervoor zorgt dat je niet zo snel ziek en verkouden wordt. Daarnaast zit er in knoflook ook vitamine C, vitamine B6 en vitamine B1 en calcium, fosfor en ijzer. Onderzoek toonde aan dat dagelijkse inname van knoflook de kans op verkoudheid en griep verkleint en de duur van het ziek zijn verkort.

Alleen knoflook eten is niet voldoende
Allicine is een krachtige antioxidant. Wel is het goed om te weten dat knoflook eten niet automatisch betekent dat je allicine binnenkrijgt. Allicine moet, wil het effectief zijn voor de gezondheid, eerst uit de plant worden gewonnen. Verse knoflook bevat de twee enzymen ‘allinase’ en ‘alliine’, die als een afweermechanisme tegen microbiële ziekteverwekkers in de bodem fungeren. Pas wanneer schimmels of andere bodemorganismen in aanraking komen met de teentjes, wordt alle alliine omgezet in een nieuwe verbinding: allicine. Allicine bevat zwavel en wordt snel omgezet in andere zwavelhoudende stoffen, zo beschrijft aHealthylife.nl, waar knoflook naar verwachting de medicinale werking aan te danken heeft. Een knoflooksupplement bevat een geconcentreerde hoeveelheid allicine.

Slechte adem minimaal met natuurlijke supplementen
Het is ook het bestanddeel allicine dat zorgt voor de typische geur van versgeperste knoflook. Bij een koflooksupplement is een slechte adem overigens minimaal, omdat de vegetarische capsules zich pas openen in de darmen. Tegenwoordig kun je ook op een eenvoudige manier van de gezonde werking van knoflook profiteren. Knoflook met allicine is bij vrijwel elke drogist en apotheek te koop in capsules.

Meer weten over knoflook eten en allicine?
Ben je benieuwd naar de gezonde werking van knoflook als ontstekingsremmer? We informeren je graag

www.apbholland.nl

Publicatiedatum: