Erik-Jan van den Brink vertrekt als directeur bij Udea

Erik-Jan van den Brink vertrekt als directeur bij Udea. Dit is zojuist bekendgemaakt door Udea. Erik-Jan heeft het nieuws eerder vanmiddag met het personeel gedeeld en klanten en leveranciers zijn vervolgens per mail geïnformeerd. In een uitgebreide brief blikt hij terug op de afgelopen 29 jaar en kijkt hij tegelijk ook vooruit naar de toekomst. Hij geeft hierin aan dat in goed overleg met mededirecteur Erik Does besloten is dat het voor Erik-Jan en voor Udea verstandig is 'een tandje te gaan minderen'.

Erik-Jan van den Brink 

Lees hieronder de volledige brief van Erik-Jan:

"In 1992 zijn mijn vrouw Yvonne en ik op de veiling in IJsselmuiden begonnen met een groothandel in biologische AGF-producten samen met een tiental natuurvoedingswinkels. Binnen een jaar had Erik Does vanuit Amsterdam in de gaten dat er in het oosten van het land een nieuw initiatief was ontstaan en kwam hij polshoogte nemen. Hij zag mooie kansen voor ons bedrijf in samenwerking met Van den Boogaard en zijn Natuurwinkels. Van den Boogaard de flessen melk, wij de kroppen sla en dat alles samen in één auto naar de winkels van de familie Does. Voortvarend zijn we samen (Van Boogaard, Does en Brink) aan de slag gegaan en binnen enkele maanden waren we verhuisd naar Brabant en konden we beginnen aan een onstuimig groeipad.

Voortvarend zijn we al die tijd gebleven en kansen dienden zich aan. Velen hebben we er ingekopt. Van sommige koppartijen hebben we flink hoofdpijn gehad. IJs maken bleek toch echt een ander vak, net als bijvoorbeeld leveren aan de grote supermarkten in Engeland. Andere kansen bleken een schot in de roos en zorgden voor een snelle groei van ons bedrijf. Snel beslissen en vooruit blijven kijken is altijd ons motto geweest. Achterom kijken en mopperen over wie nu wat fout had gedaan is iets waar we ons nooit mee bezig hebben gehouden. Respect voor elkaars aanvullende kwaliteiten was de basis van onze relatie. Op deze manier hebben we het samen 29 jaar vol gehouden met ontzettend veel plezier en de koek is nog lang niet op.

Helaas denk je vaak dat je altijd 18 blijft, maar als je in de spiegel kijkt zie je al snel dat je jezelf niet voor de gek moet houden. En met het ouder worden gaat het lichaam ook gebreken vertonen. Voor mij was dat de reden om met Erik in gesprek te gaan met als conclusie dat het voor mij en voor Udea verstandig is een tandje te gaan minderen. Er staat op dit moment een fantastisch bedrijf, wat ook heel groot is geworden als je kijkt naar omzet, het aantal mensen dat er werkt en het aantal vestigingen in Nederland en België. De voortvarendheid is nog steeds niet verdwenen, dus het bedrijf blijft zich op alle gebieden snel ontwikkelen en is zeker met alle uitdagingen op ICT-gebied een heel stuk complexer geworden. Het is gebleken dat de druk die dit met zich mee brengt voor mijn lichaam niet langer goed is.

Ik ben de afgelopen tijd heel druk geweest met de automatisering van het bedrijf en ik hoop dat het eind van het jaar zo is afgerond dat er iets staat om trots op te zijn en waar Udea op voort kan bouwen. Er staat een flink team met zeer capabele mensen om ons heen en dat geeft mij het vertrouwen dat ik het los kan laten. Ik ben al een tijd bezig om mezelf langzaam terug te trekken uit de dagelijkse operatie. Het doel is dat we eind 2021 ons oude ICT-systeem hebben overgeheveld naar een toekomstbestendige omgeving. Dat is een goed moment voor mij om (met pijn in het hart) onze mooie bedrijven los te laten. Vanaf dat moment zit ik niet meer in de directie. Wel blijf ik, zolang als dat nodig is, beschikbaar in een begeleidende functie binnen en buiten het bedrijf. Ik zal actief in contact blijven met leveranciers, klanten, Bionext en zeker ook met de mensen op de werkvloer. Er zijn collega's die al heel lang bij ons werken, sommige zelfs langer dan ik zelf, en het was een voorrecht om met jullie samen te kunnen werken. Er liggen inmiddels al een paar leuke plannen op onze keukentafel om op een andere manier te gaan investeren in de biologische sector. Ik weet dan ook zeker dat ik jullie weer tegen ga komen, zij in het een andere rol en minder vaak dan nu. Mijn hart gaat al sinds 1980 sneller kloppen van bio en dat zal zo blijven.

Ik ben heel blij dat Erik en ik ook dit stukje op onze gebruikelijke manier snel hebben opgelost. De feiten op tafel, een rondje om ons huis, een paar uitgangspunten op een A4-tje en afronden met oog voor ieders belang. Ik wil de familie Does ontzettend bedanken voor het enorme vertrouwen wat ze al die jaren in mij hebben gehad en ik wens Erik heel veel plezier en succes met de voortzetting van het bedrijf. Gelukkig zijn er sinds een paar jaar nieuwe aandeelhouders aan boord gekomen met de familie Dossche in België dus hij staat er zeker niet alleen voor. Samen met de familie Dossche en de familie Does hebben we ook een goede oplossing gevonden voor mijn positie als aandeelhouder. Ik hoop velen van jullie de komende jaren te ontmoeten, mijn vrouw en ik kijken er naar uit om biologische bedrijven in de hele keten te bezoeken en hun verhalen te horen. Ook jullie allemaal heel hartelijk dank voor de prettige samenwerking, in onze sector is het nog steeds gebruikelijk om te kijken hoe je samen sterker kunt worden en daar heb ik me altijd heel erg in thuis gevoeld."

Erik-Jan van den Brink

Voor meer informatie: ejvdbrink@udea.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven