Per direct bij Spar Oostenrijk:

Bio-kurkuma uit Steiermark

Vers van het veld in de supermarkt: per direct kunnen klanten verse bio-kurkuma uit Steiermark bij Spar, EuroSpar en InterSpar in de schappen vinden. Om de tropische delicatesse in Oostenrijk te kunnen telen moet men bijzonder zorgvuldig te werk gaan: kurkuma heeft het hele jaar door temperaturen tussen 20 en 30°C nodig, evenals voldoende vochtigheid. 'Die jungen WILDEN Gemüsebauern' maken de teelt mogelijk: met speciale tunnels en een irrigatiesysteem waarin de gele wortels groeien.

Kurkuma komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De Venetiaanse zeevaarder Marco Polo zou de kruidige wortel in de veertiende eeuw naar Europa gebracht hebben. Kurkuma wordt als kruid, kleurstof, medicijn en cosmetica gebruikt. Kurkuma past bijvoorbeeld perfect in kruidenthee en maakt van crèmesoep een exotische delicatesse. Bovendien is het een belangrijk ingrediënt van curry.

Spar-coöperatie met 'Die jungen WILDEN Gemüsebauern'
Om aan verse bio-kurkuma te komen hoeven consumenten in ieder geval geen wereldreis te maken: 'Die jungen WILDEN Gemüsebauern' telen de exotische wortel direct in Steiermark. "We bevinden ons 50 kilometer van het Spar-hoofdkantoor in Graz", benadrukt Irene Gombotz, één van de twee telers die kurkuma exclusief voor Spar teelt. De wortels worden met de hand geoogst en de volgende dag aan Spar geleverd. De korte transportafstanden zijn onderdeel van de Spar-duurzaamheidsstrategie: "Verse levensmiddelen direct uit de regio: dat ontziet het klimaat, zorgt voor toegevoegde waarde en ondersteunt de regionale tuinbouw", zegt Christoph Holzer, directeur van Spar Steiermark en Südburgenland.

Regionaliteit uit Steiermark in de schappen bij Spar
De coöperatie met 'Die jungen WILDEN Gemüsebauern' is voor Spar en voor de telers een groot succes: "Afgelopen jaar zijn we met bio-gember gestart, wat zeer succesvol was", zegt Irene. "Dit jaar komt daar kurkuma bij; de oogst start nu in oktober." Voor dit jaar wordt er in totaal een oogst van vier ton kurkuma verwacht. Veel Spar- en EuroSpar-filialen krijgen nu vanwege het grote succes van de regionale producten een tweede, extra meter aan winkelruimte waar de klanten in de toekomst nog meer producten uit Steiermark vinden. "Bij dezelfde kwaliteit geven we de voorkeur aan Oostenrijkse producten in het assortiment. Al ons kalfs-, rund- en varkensvlees komt uit Oostenrijk en draagt het AMA-keurmerk. Bovendien komt 100% van de eieren, het bio-brood en de verse melk uit Oostenrijk c.q. uit de regio. En meer dan negentig bakkers uit Steiermark leveren aan Spar", benadrukt Christoph.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.