Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Extra schijnwerpers op de bodem tijdens Toekomst Zaaien

"We hebben 1000 vierkante meter grond op de Naoberhoeve vrijgekocht"

Tholen - Op zaterdag 9 oktober heeft Farm Brothers samen met Stichting BD-Grondbeheer op de Naoberhoeve een stuk grond ingezaaid. Dit gebeurde in het kader van het evenement Toekomst Zaaien, wat op meerdere locaties door het hele land plaatsvond. "Een heel passende locatie hiervoor, aangezien Farm Brothers onlangs 1000 vierkante meter grond op de Naoberhoeve vrij heeft gekocht via Stichting BD-Grondbeheer. Dit met de aankoop van 13 eeuwigdurende obligaties", vertelt Tjebbe van Meeteren namens Farm Brothers.

Foto's: Elisabeth Lanz Fotografie

Hij geeft aan dat er veel animo was voor de actie. "We zijn meer dan trots om met zo'n 50 mensen een mooi stuk grond in te zaaien met wintertarwe en klaprozen. Als merk kunnen we op deze manier een tastbaar verschil maken."

Farm Brothers Herman Insinger, Tjebbe van Meeteren en Teyler Padberg met (een deel van) de volgende generatie Farm Brothers. 

Met ieder verpakt pakje koek redt Farm Brothers samen met Stichting BD Grondbeheer 12 vierkante centimeter landbouwgrond. Er loopt momenteel ook een winkelactie in de boerderijwinkel van de Naoberhoeve in het Drentse Echten, waarmee ze hopen de oppervlakte van 1000 vierkante meter minstens te gaan verdubbelen. Iedereen die in de Naoberhoeve boerderijwinkel 6 euro schenkt voor 1 vierkante meter vrije grond krijgt een pak koekjes van Farm Brothers cadeau. Men kan ongelimiteerd meedoen.

Rondom het daadwerkelijke zaaien was er volop vermaak voor de aanwezig kinderen. De volwassenen kregen van Gerlof Pronk van Naoberhoeve uitleg over hoe een biodynamische boerderij werkt, en hoe alles wat erin kruipt, kriebelt, groeit en bloeit een rol heeft. David Borghouts van BD Grondbeheer vertelde over hoe we samen de landbouwgrond in Nederland gezond kunt houden. Farm Brother Herman deelde hoe hij met een koekjesbedrijf een bodemrevolutie wil beginnen. Daarna werd één lange rij gevormd en kon het zaaien beginnen. Na afloop van de actie is een bord neergezet bij de Naoberhoeve waarop staat dat er graan voor Farm Brothers is ingezaaid.

Over Toekomst Zaaien
Toekomst Zaaien kon dit jaar op zeven verschillende plekken. Het initiatief 'Sowing the Future' was een idee van Ueli Hurter en Peter Kunz, een Zwitserse biodynamische boer en een zaadveredelaar. In 2006 nodigden ze mensen in de buurt uit om te komen helpen wintergraan te zaaien en het werd een groot succes. Het was een goede manier om mensen kennis te laten maken met biodynamische landbouw en ze te betrekken bij de bron van hun voedsel. Ueli en Peter zochten ook steun om iets te doen tegen de monopolisering en patentering van zaden door grote bedrijven. Sowing The Future wordt in steeds meer landen georganiseerd, in Nederland wordt het georganiseerd door de Stichting Demeter en haar partners.

Voor meer informatie:
Tjebbe van Meeteren
Farm Brothers
Keizersgracht 285
1016 ED Amsterdam
06 36521445
[email protected] 
www.farmbrothers.com 
www.makesoilmatter.com 

De Naoberhoeve
Pesserweg 4
7932 PC Echten
0528 251121
[email protected] 
www.naoberhoeve.nl