Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De wintererwt als bedrijfszeker gewas in mengteelt

De mengteelt met erwten past volgens Reudink perfect in het ideale bouwplan. Erwten leggen, net als klavers, stikstof uit de lucht vast via de stikstofknolletjes op de wortels. Doordat erwten geen koudeprikkel nodig hebben, doen ze dit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld klaver, ook in de winter en in het vroege voorjaar.

Daarnaast is de erwt een bedrijfszeker gewas met een uitstekende ziekteresistentie. De wintererwt is vermeerderd onder Nederlandse omstandigheden en is daardoor bestand tegen onze kwakkelwinters. Omdat de erwt in de winter groeit, leidt dit, net als bij wintergranen, tot een hogere opbrengst dan bij zomererwten. De erwt leent zich voor teelt in combinatie met zowel granen als gras. Erwten zijn zeer smaakvol voor de dieren en leveren extra eiwit t.o.v. monoteelt graan.

Rechts: N-bolletjes erwt in het grasland begin april.

De mengteelt van wintererwt met gras
Bij zeer dichte graszodes krijgt klaver nauwelijks kans om te ontkiemen. De erwt heeft meer kiemkracht en kan beter door een dichte zode komen. De door de erwt vastgelegde stikstof komt beschikbaar voor bodem en gewas. Enerzijds verhoogt de erwt het RE-gehalte van de eerste maaisnede, anderzijds legt de erwt 20-30 kg stikstof vast in de bodem die voor de 2e snede beschikbaar komt.

Waarom een mengteelt van wintergraan met wintererwten?
De erwt is winterhard met nauwelijks kans op vorstschade. Daardoor houdt de erwt beter stand en kan goed doorgroeien met als gevolg een betere droge stof- en eiwitopbrengst. Daarnaast profiteren erwten van een steungewas, terwijl het graangewas al tijdens de teelt profiteert van de extra stikstof. Inzaaien is gemakkelijk, aangezien erwten op dezelfde diepte als graan kan worden gezaaid. Daarvoor is slechts minimale grondbewerking nodig. Eerst scheuren of ploegen is niet nodig. Tot slot komt het land na oogst schoner van onkruid beschikbaar komt.

Mengteelt gras-erwt of graan-erwt?
Reudink deelt graag haar ervaring en advies omtrent deze twee verschillende mengteelten:

Graan-erwt (links) en Gras-erwt (rechts).

Lees hier verder: mengteelt gras-erwt
Lees hier verder: mengteelt graan-erwt 

De rasselectie voor erwten berust op winterhardheid, groeikracht, vroegheid, stikstofbinding en op lengtegroei. Onze erwtenrassen kennen geen ongeremde groei en geven weinig legering en voorkomen verstikking van het partnergewas. 

Voor meer informatie:
Reudink B.V.

+31 (0)88 0248165
info@reudink-bio.eu 
www.reudink-bio.eu 

Publicatiedatum: