Eerste Spaanse gecertificeerde klimaatneutrale bio-citroenen op de markt

De oogst van Spaanse bio-citroenen gaat goed vooruit en ook de overgang van het aanbod van het zuidelijk halfrond naar dat van het noordelijk halfrond verloopt zonder problemen. Dit jaar ziet de markt trouwens een nieuw product verschijnen, want het Spaanse Agribio komt met een primeur op de proppen: de eerste citroenen met een klimaatneutraal certificaat.

"Het moment is aangebroken om weer te beginnen met de oogst en onze verwachtingen voor het komende seizoen zijn hooggespannen. We zien immers een groeiende vraag naar biologische producten en we denken dat we met onze volumes een mooie bijdrage kunnen leveren. Onze citroenen zijn overigens de eerste klimaatneutrale citroenen die op de markt te vinden zullen zijn", vertelt Gaston Schatz, van de teeltafdeling van dit Valenciaanse bedrijf.Berekenen, reduceren en compenseren
"Om neutraliteit te bereiken, is het noodzakelijk om de totale koolstofvoetafdruk te berekenen van alle gebruikte inputs en ook een precies zicht te krijgen op de emissies die worden gegenereerd tijdens de verschillende productieprocessen van het fruit, van het veld tot de supermarkt. Aan de hand daarvan kan dan worden bepaald waar en in welke mate de uitstoot kan worden verminderd", legt Gastón uit. "Eenmaal berekend, hebben we onze voetafdruk zo veel mogelijk geminimaliseerd, voornamelijk op 3 gebieden: minder plastic in onze verpakkingen, het gebruik van schone energie in onze verwerkingscentra en een agro-ecologisch teeltsysteem", legt hij uit. "Dit systeem, gecertificeerd door Bureau Veritas, is gebaseerd op het minimaliseren van alle inputs, vooral die welke betrekking hebben op de bodem, om een goede bodemgezondheid te garanderen en de biodiversiteit te bevorderen."

Naast het verminderen van de CO2-uitstoot heeft Agribio ook verschillende sociale en milieuprojecten op touw gezet die beheerd worden door Climate Partner. Daarmee kan het bedrijf de C02-uitstoot die alsnog wordt gerealiseerd compenseren. Met de projecten is Agribio ook goed op weg om 12 van de 17 Duurzame Ontwikkelings-doelstellingen van de VN te bereiken.

"We werken mee aan verschillende sociale en milieuprojecten om de uitstoot in andere delen van de planeet te helpen verminderen, zoals in Peru, Congo of met de herbebossing in delen van Europa", zegt Gastón. "We noemen onze CO2-neutrale certificering 'Carbon Limited Impact', want we willen daarmee duidelijk en transparant aangeven dat onze activiteiten nog altijd koolstof uitstoten, maar dat die emissies tot een minimum beperkt worden en uiteindelijk ook gecompenseerd worden met projecten die bijdragen aan de vermindering van de koolstofvoetafdruk op de hele planeet."

Climact: actie voor het klimaat
Om de consument degelijk te kunnen informeren heeft Agribio het Climact-zegel gecreëerd. Het label staat voor 'Carbon Limited Impact' en biedt de consument via een QR-code alle informatie met betrekking tot het reductie- en compensatieproces.

"De zorg voor de planeet groeit. Als biologisch teeltbedrijf hebben we dit aspect altijd gekoesterd, want de kwaliteit van onze bodem en ons water is rechtstreeks van invloed op ons product. Dit label is een manier om onze toewijding aan het milieu en aan een meer verantwoorde consumptie concreet vorm te geven."

"Het Climact-label is iets nieuws, maar het gaat om een concept dat veel interesse geniet. De consument vraagt steeds vaker om duurzame producten, in lijn met de VN-strategie om de wereld in 2050 CO2-neutraal te maken. Wij willen alvast zo snel mogelijk inspelen op die trend en onze uitstoot al eerder tot een minimum beperken", benadrukt Gastón.

Wie meer te weten wil komen over Climact en Agribio, kan op bezoek bij stand 8C02 op Fruit Attraction in Madrid.

Voor meer informatie:
Manuel Peris
Agribio Terra Organic
Pol. Ind. La Coma
C/ 12, nº 54
46220 Picassent (Valencia) - Spanje
+34 961 232 646
manuel.peris@agribio-organic.com 
www.agribioterraorganic.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.