Anton Filippo: "Trend van aanvoer in bulk lijkt te kenteren naar verpakken in land van origine"

Groei import overzeese blauwe bessen voorlopig nog niet ten einde

Tholen - Toen logistiek dienstverlener LBP tien jaar geleden startte met de logistieke afhandeling van overzeese blauwe bessen, bestond de import uit twee luchtvrachtzendingen en één container. Vandaag de dag kunnen er in drukke weken zomaar meer dan 100 containers arriveren in het koelhuis in Maasdijk. Nu het overzeese seizoen weer afgetrapt is, vragen we directeur Anton Filippo naar de seizoens-verwachtingen.

"Mango's vertegenwoordigen voor LBP nog altijd het grootste aandeel, maar limes en blauwe bessen vechten de laatste jaren om de tweede plaats. Met name de import van blauwe bessen neemt toe. We hebben de eerste volumes vanuit Peru alweer ontvangen voor onze klanten. De aanplant van blauwe bessen in Peru is de laatste jaren gigantisch uitgebreid. Ook dit jaar verwachten we weer 35% meer aanvoer deze kant op. Overigens ook vanuit Zuid-Afrika, waar de blauwe bessen ook veel in plastic tunnels worden geteeld, neemt de productie alleen maar toe. Dat seizoen is ook alweer enkele weken onderweg."


Foto: Maaike Petri

"Veel landen springen op de trein van blauwe bessen. Colombia is in ontwikkeling. Mexico zet grote stappen en ook de Marokkaanse teelt is in opkomst. In Europa zie je met name in Servië een grote uitbreiding, maar dit jaar zagen we ook veel Italiaanse blauwe bessen op de markt", vervolgt Anton. "Critici vragen zich af of de markt deze uitbreiding wel kan absorberen, maar zelf voorzie ik nog geen problemen. Relatief ligt de consumptie ten opzichte van bijvoorbeeld de VS in Europa nog op een laag niveau. Bovendien zag je de afgelopen jaren dat consumenten moeiteloos een grotere verpakking accepteerden. Een verpakking van 125 gram zal zeker nog wel blijven bestaan, zeker in organic, maar in conventioneel is 300 gram steeds meer de standaard geworden."

De markt voor biologische blauwe bessen maakt volgens Filippo nog altijd een groei door, zij het niet met percentages die enkele jaren geleden werden verwacht. Alweer enkele jaren geleden investeerde LBP in een nieuwe verpakkingslijn en optische sorteerder voor blauwe bessen. Waar de voorgaande jaren de trend was dat er steeds meer product in bulk werd aangevoerd, ziet Anton hierin de laatste tijd een kentering ontstaan. "Retailers lijken steeds meer te willen dat het fruit zoveel mogelijk in het land van origine verpakt wordt om extra handling te voorkomen."


Foto: Maaike Petri

Op de vraag wat de nieuwe opkomende fruitsoort is na de avocado's en blauwe bessen, moet Anton even nadenken. "We zien de laatste jaren een enorme groei in granaatappelen, maar ook in paars passiefruit vanuit Colombia. Maar als ik het nieuwe trendfruit moet voorspellen, dan zeg ik kiwibessen!"

Voor meer informatie:
Anton Filippo
L.B.P. Rotterdam BV
Honderdland 50,
2676 LS Maasdijk
+31 (0)174 530 545
afi@lbp.net
www.lbp.net 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven