Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste nieuwe Rainforest Alliance-certificering voor bananenplantage Fyffes in Costa Rica

De bananenplantage Finca Esmeralda van Fyffes in Costa Rica is de eerste ter wereld die de nieuwe Rainforest Alliance-certificering [versie 2020] heeft ontvangen. Deze certificering past een radicaal nieuwe benadering toe inzake het beheer van milieu-, arbeids-, sociale en economische risico's.

Na vele jaren van samenwerking heeft Rainforest Alliance Fyffes verkozen voor de veldimplementatie van haar nieuwe certificering. Deze omvat nieuwe concepten, zoals een programma voor gendergelijkheid op de werkvloer en de implementatie van een salarismatrixtool (voortvloeiend uit een eerder gezamenlijk project). Er wordt ook een breder beoordelingsmechanisme voor beroepsrisico's geïntroduceerd, wat leidt tot een alomvattend operationeel managementplan en een duidelijkere bedrijfsfocus op onder
meer duurzaamheid.Zoals aangegeven door Jakeline Rodriguez - Senior Associate (Fruit Sector) van Rainforest Alliance - is ervoor gekozen om met Fyffes samen te werken vanwege het positieve trackrecord inzake het gebruik van de Rainforest Alliance-standaard en vanwege de succesvolle samenwerking in eerdere projecten, zoals het Living Wage project in Belize. “Met deze nieuwe mijlpaal bevestigt Fyffes haar wereldwijd toonaangevende positie op het gebied van compliance en duurzaamheid. Onze toewijding aan de ontwikkeling van vooruitstrevende, pragmatische en innovatieve oplossingen in combinatie met duurzaamheidsnormen, wordt hiermee opnieuw onderschreven. Dit is belangrijk voor het vertrouwen dat onze klanten in ons stellen”, zegt Hugo Hays, Global Director of Compliance and Food Safety bij Fyffes.

Nieuwe certificering
De nieuwe Rainforest Alliance-certificeringsnorm vereist de ontwikkeling van een managementsysteem dat zich richt op het beperken en elimineren van risico's, en vereist daarom de implementatie van preventieve en corrigerende maatregelen. Het vereist ook de standaardisatie van het managementsysteem op alle plantages op basis van vastgestelde procedures en controles, en een uitgebreid managementplan waarin alle activiteiten rond de operatie zorgvuldig worden bekeken. Daarnaast bevordert de nieuwe norm de preventie en eliminatie van mensenrechtenschendingen en de naleving van nationale wetgeving. In de nieuwe certificering wordt de kwestie van gendergelijkheid voor alle landarbeiders en werknemers geplaatst binnen de ontwikkeling van een breder mechanisme voor de beoordeling van arbeidsrisico's.

Een van de positieve aspecten is dat de nieuwe norm ook de commercialisering van het product ten goede komt, omdat er goede afspraken zijn vereist tussen de plantages en de inkopers over de gezamenlijke verantwoordelijkheid. Deze afspraken dienen te voldoen aan de nieuwe eisen van Rainforest Alliance op het gebied van duurzaamheidsdifferentiatie en duurzaamheidsinvesteringen.

Voor meer informatie:
Michaela Schneider
Fyffes BV, Rotterdam 
+31 (0)10 244 5390
[email protected]
www.fyffes.com 

Publicatiedatum: