Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Strengere emissieregels voor biologisch pluimvee en varkens

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Voor stallen met biologisch gehouden pluimvee en varkens en voor scharrelvarkens geldt nu nog een uitzondering op de emissiegrenswaarden. Dit wordt gewijzigd: de uitzondering van de emissiegrenswaarden voor het biologisch houden van legkippen vervalt. En voor biologisch gehouden varkens en scharrelvarkens moet een plan worden opgesteld voor een emissiereductie van 40%.

Het doel van de wijziging is dat bedrijven waar legkippen en varkens biologisch worden gehouden en waar scharrelvarkens worden gehouden, maatregelen treffen die de emissies van ammoniak en/of fijnstof uit stallen verminderen.

Bedrijven met biologisch gehouden legkippen moeten emissie-reducerende maatregelen treffen aan stallen. Zij zullen daarbij kosten maken voor stallen en staltechnieken en het wijzigen van een vergunning. Nieuwe stallen voor het biologisch houden van legkippen moeten vanaf 1 juli 2022 voldoen aan de emissiegrenswaarden voor ammoniak en fijnstof. Voor bestaande stallen gaan alleen emissiegrenswaarden gelden voor ammoniak. Hiervoor is een overgangstermijn opgenomen.

Bedrijven met biologisch gehouden varkens of met scharrelvarkens moeten een plan opstellen. Het gaat om het op papier zetten welke maatregelen zijn of worden genomen om de emissie van ammoniak te reduceren. Dat maatregelen nodig zijn volgt al uit de specifieke zorgplicht.

Gemeenten en provincies zullen extra vergunningaanvragen moeten behandelen. In het kader van toezicht en handhaving zullen extra controles nodig zijn. Het gaat om een beperkt aantal bedrijven.

Voor omwonenden heeft de wijziging tot gevolg dat de emissie van ammoniak en fijnstof vanuit veehouderijen wordt beperkt.

Tot en met 9 september 2021 kan er op de wijziging gereageerd worden.

Bron: Overheid.nl

Publicatiedatum: