Klaus Hölzl, VOG:

Italië: "De appeloogst is iets kleiner, maar de clubappelen en biologische teelt is toegenomen"

De hoeveelheden nemen iets af (-4%) en de appeloogst begint een dag of zeven later. Dat zijn de verwachtingen van het VOG Consortium van Terlano (Bolzano) voor de oogst van het seizoen 2021/2022, die half augustus van start is gegaan met de pluk van Gala appelen.

Klaus Hölzl, commercieel directeur van VOG (op foto): "De Europese appeloogst van het zojuist afgelopen seizoen was relatief klein, zodat de omstandigheden voor ons gunstig waren om ons product het hele jaar door in een gelijkmatig tempo af te zetten. We moesten dit jaar opnieuw rekening houden met Covid, maar de effecten daarvan waren minder dramatisch dan in 2019-2020, terwijl we op de niet-EU-markt moeilijkheden moesten overwinnen zoals de geringe beschikbaarheid van containers, de sluiting van het Suezkanaal en, last but not least, Brexit in het Verenigd Koninkrijk."

Bij de start van het verkoopseizoen 2021/2022 verwacht VOG een lichte daling van de appeloogst, die dit jaar op ca. 500.000 ton wordt geraamd. Het formaat zal kleiner zijn dan vorig seizoen, waarin het fruit echter groter was dan gemiddeld.

Voor heel Europa wordt uitgegaan van een totale teeltstijging van 10% ten opzichte van vorig jaar. Hölzl: "In heel Europa zal de oogst gemiddeld ook een week later zijn en zal het fruit kleiner van formaat zijn. De oogst zal hoger zijn, maar nog steeds een stuk lager dan de recordoogsten van 2018. Bovendien, als je het product dat bestemd is voor industrieel gebruik aftrekt, zal de beschikbare hoeveelheid voor de versfruitmarkt vermoedelijk vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar en dit wijst op een vrij evenwichtig verkoopseizoen."

Wat de variëteiten betreft, zal de VOG-oogst goede hoeveelheden Royal Gala, Golden Delicious en Fuji omvatten en vooral de groei van de Club-appelen envyTM, yello en Kanzi zet zich voort. Daarnaast zullen dit seizoen de eerste commerciële hoeveelheden van de drie nieuwe appelen die dit jaar zijn geïntroduceerd, RedPop, Giga en Cosmic Crisp, en een toename van de teelt van Joya en Crimson Snow, die al op de markt aanwezig zijn, te zien zijn.

Bio-appelen
Ook voor de bio-teelt zijn de vooruitzichten voor het komende seizoen positief. Voor biologische Royal Gala appelen wordt een goede kwaliteit bevestigd, hoewel de maten kleiner zullen zijn en de opbrengsten lager als gevolg van de voorjaarsvorst. Als gevolg van de toename van het areaal appelboomgaarden (+7%) zal de biologische teelt van VOG in het nieuwe seizoen toenemen tot 32.000 ton. De beschikbaarheid is het hele jaar door gegarandeerd.

Last but not least zal het nieuwe seizoen worden beïnvloed door de stijging van de grondstofprijzen die eind 2020 is ingezet. De internationale situatie heeft ook gevolgen voor de appelhandel, met aanzienlijke gevolgen voor de verpakkings-, vracht- en logistieke kosten.

Voor meer informatie:
Klaus Hölzl
Consortium of South Tyrolean Fruit Growers Cooperatives
+39 0471 256 700
info@vog.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven