Door overstromingen getroffen bio-telers in Duitsland geholpen met veevoer

Voor bio-teler Johann Grassl in Schönau am Königssee is het de eerste voederlevering, bij Johann Angerer, bio-teler van de Kilianmühle in Berchtesgaden, worden voor de tweede keer gedoneerde hooibalen geleverd. De twee zijn door de hoogwatercatastrofe getroffen telers uit het Berchtesgadener Land. De zuivelfabriek Berchtesgadener Land heeft direct na de catastrofe een onbureaucratische donatieactie binnen de coöperatie op touw gezet en organiseert nu naar behoefte de leveringen naar hun telers. De donatiebereidheid onder de coöperatief verbonden collega's is enorm en houdt nog steeds aan. En dat is goed, want het zal nog wel even duren voordat de overstroomde weides weer als voer voor de koeien kunnen dienen.

Een dag na de oproep waren er al 500 hooibalen als donatie gemeld. Inmiddels zijn het bijna 2.200 balen die de telersbegeleiding van zuivelfabriek Berchtesgadener Land nu naar behoefte op kan vragen. Daarvan zijn circa 800 hooibalen van bio-kwaliteit. Zo is gegarandeerd dat de bio-telers van de zuivelfabriek volgens de voederrichtlijnen van de teeltverenigingen kunnen blijven voeren en de bio-melk afgehaald kan worden.

"We konden natuurlijk niet direct na de catastrofe de eerste hooibalen leveren, omdat aan de ene kant eerst opslagplaatsen leeggeruimd moesten worden en aan de andere kant de omvang van de behoefte aan voederdonaties ook nu pas zichtbaar is“, zegt Matthias Mayer, één van de vijf bedrijfsadviseurs van zuivelfabriek Berchtesgadener Land.

Zijn indruk kan teler Johann Grassl uit de Schönau slechts bevestigen. Zo ziet de weide voor zijn elf melkkoeien er circa een maand na het hoogwater op het eerste gezicht eigenlijk weer volledig intact uit. "De koeien eten het gras niet wanneer ik ze de weide op laat gaan die overstroomd geweest is, dan beginnen ze na tien minuten heel hard te loeien“, schetst hij. Het is voor hem niet gemakkelijk geweest om naar de donaties te vragen. "Maar ons voer is nu simpelweg niet meer voldoende.“ En zo neemt hij de hooibalen in bio-kwaliteit nu dankbaar bij de levering aan. Daarmee is het bedrijf van de familie Grassl het laatste station van deze donatieronde. Reeds eerder had Christian Schmuck bij Johann Angerer in Berchtesgaden afgeleverd.

De hooiballen voor deze donatieronde heeft hij opgehaald bij drie bio-telers van zuivelfabriek Berchtesgadener Land. Eén van hen is Hubert Enzinger, die in Neukirchen als bijberoep een landbouwbedrijf met vier koeien runt. Voor hem is het een vanzelfsprekendheid om zijn coöperatiecollega's met een voederdonatie te helpen. "Ik heb de donatieoproep gezien en meteen naar de zuivelfabriek gebeld. Daarover hoef je niet lang na te denken. We helpen elkaar simpelweg", maakt de teler duidelijk.

Naar verwachting zal de voedervoorziening met donaties van de coöperatietelers ook op de lange termijn gegarandeerd worden. Want vanaf wanneer de grond weer als voer voor de dieren gebruikt kan worden, blijft de grote vraag.

Bron: bergbauernmilch.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven