Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean Contreras en Gauthier Fernandez van Arco Fruits:

"Met Spaanse telers een nieuwe certificering doorgevoerd"

Als producent-distributeur sinds 1988 was Arco Fruits oorspronkelijk gespecialiseerd in citrus, voordat het zich in de jaren 2000 ging toeleggen op steenfruit. Het assortiment werd in 2005 uitgebreid met de paraguayo, een populaire platte perzik, en meer recentelijk met zijn neefje de platerine. "Paraguayo en platerina krijgen een steeds groter marktaandeel. Het zijn ook producten die nooit teleurstellen met hun mooie schil met fraaie kleuring. De rassen zijn op dit moment van topkwaliteit en hebben van zichzelf al een bijzonder hoge Brix-waarde van minimaal 10, zonder dat je daar als teler iets extra's voor hoeft te doen," vertelt Jean Contreras, CEO van Arco Fruits.

Paraguayo / © Arco Fruits

Voor Arco Fruits, dat inkoopt van Spaanse telers, begint het seizoen in Sevilla en Murcia, gaat het seizoen vanaf juni door in Badajoz en eindigt het in Lérida. "Deze twee regio's overlappen elkaar en vormen een aanvulling op wat er in Murcia is gedaan, waardoor we tot eind augustus heel soepel kunnen werken." En als de kwaliteit van de producten is gegarandeerd, is dat dankzij de kwaliteitscontrole die ter plaatse door de diverse handelaren wordt uitgevoerd. "Gelukkig komen we nooit voor verrassingen te staan. We kopen rechtstreeks in bij de telers van de boomgaarden met wie we willen werken. We zetten ons continu in voor de distributie van producten van hoogwaardige kwaliteit."

Platerina's in dozen van 5 kg / © Arco Fruits

Marktherstel
Hoewel verwacht werd dat het steenfruitseizoen na de vorst in april een tekort zou kennen, heeft de markt zich weten te herstellen en is deze weer in evenwicht. "Ondanks de rampzalige voorspellingen wat betreft het tonnage, vooral in Lleida, hebben we hetzelfde aantal partijen als vorig jaar en zijn de stukken fruit van een vergelijkbare kwaliteit als de stukken van vorig jaar. Hierdoor is uiteindelijk een zeker evenwicht ontstaan tussen vraag en aanbod," geeft commercieel medewerker Gauthier Fernández aan.

"In de maand mei waren de prijzen relatief goed, al daalden ze met een percentage van tussen de 10 en de 15%. De de temperaturen zijn momenteel aan het stijgen, dus de consumptie ook. We denken dat de situatie op de markt stabiel blijft. Als de Fransen zich eenmaal als enigen op de markt bevinden, denk ik dat ze de hele zomer zeer goede prijzen zullen hanteren," vervolgt Jean Contreras. 

Lancering van een nieuwe certificering
Met de hulp van de Spaanse groep Río Tinto heeft Arco Fruits een nieuwe certificering gelanceerd, die is ontwikkeld door AENOR (een Spaanse Vereniging voor Standaardisatie en Certificering). "Frankrijk kent de HEV-certificering en in Spanje hadden we iets soortgelijks nodig. Deze certificering omvat de AVM-basis met de toevoeging van een garantie voor de afwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen en een sociale component die overeenkomt met GRASP." Deze certificering is gericht op een markt die steeds belangrijker zal worden: agro-ecologie. "Er vindt momenteel een grote verandering plaats. Certificeringen worden niet elke dag gelanceerd, vooral niet vanuit een particulier initiatief. Tegenwoordig is certificering echter een zaak van het publieke domein en kan iedereen erom vragen," legt Jean Contreras uit.

Over Arco Fruit
Arco Fruits, gevestigd in Perpignan, bevoorraadt de Franse markt met haar merken Fanny voor het gamma producten die niet behandeld zijn na de oogst, Fanny Nature (gecreëerd in 2019) voor het agro-ecologische gamma zonder gewasbeschermingsmiddelen, en Fanny Bio waarvoor het steenfruit voortaan verpakt wordt in 100% recycleerbare en biologisch afbreekbare folies.

Via het assortiment steenfruit biedt het bedrijf ook abrikozen in dozen van 5 kg aan / © Arco Fruits

Voor meer informatie:
Jean Contreras
Arco Fruits
Grand Saint-Charles
Avenue de Londres
BP 85015 66030 Perpignan Cedex
+33 (0)4 68 54 50 55
[email protected] 

Publicatiedatum: