'Onkruid bestaat niet'. Het is een bekende uitspraak die ecologen graag hanteren. En het klopt inderdaad dat elke plant zo zijn functie heeft. Zo zegt het bestaan van een bepaalde plant vaak iets over de bodem, wat er ontbreekt of dat het vervuild is op die specifieke plek. Zelfs exoten hebben een functie. De vlinders en bijen zijn bijvoorbeeld gek op de bloem van het Jacobskruiskruid en dragen ijverig bij aan de bevruchting van het soort. Dat het kruid echter een bedreiging vormt voor mens en (zoog)dier begint steeds zorgwekkender te worden.

Wat zijn oorsprong vindt op het Isle of Man is tegenwoordig een minder graag geziene gast in veel bermen. En als het daar nu bij zou blijven is het leed te overzien. Maar steeds vaker duikt het Jacobskruiskruid ook op op de weides waar de koeien grazen. De koeien zijn gelukkig slim genoeg om het giftige gewas te omzeilen, maar de kalfjes hebben deze wijsheid vaak nog niet in pacht. Zeker als door droogte het gras wat schaarser is geworden neemt het eetgrage jong het kruid tot haar met de dood tot gevolg. Helemaal rampzalig wordt het als je als boer nietsvermoedend het gras inclusief het Jacobskruiskruid gaat maaien om het in te kuilen. Het zit dan in het wintervoer van de koe die het er niet meer uit kan selecteren, terwijl het kruid nog niets van zijn giftige werking verloren heeft. Het gevolg is op zijn minst leveraandoening bij het vee en als de verhouding van het kruid zelfs erg groot is dan…

Aangezien het Jacobskruiskruid in opmars is, zijn veel boeren zich nog niet bewust van de mogelijk schadelijke gevolgen. Het is dus zaak dat men daar alert op is en de plant met wortel en al er uithaalt om verdere verspreiding te voorkomen. Een heel tijdrovend werkje voor de bio-boer die geen toevlucht kan nemen naar bestrijdingsmiddelen. Als onkruid niet zou bestaan zou dit niet nodig zijn geweest, maar helaas.

Op de Remekerboerderij in de Gelderse Vallei zijn ze inmiddels het stadium van 'nachtmerrie' voorbij. Mede dankzij de geweldige inzet van Laura Toonen die er wekelijks heel wat uurtjes zweet en tranen voor over heeft. Onno Gerritse maakte deze film.

Voor meer informatie: www.remeker.nl