Teler Agathe Vanie is voorzitter van Walo, een non-profitorganisatie die zij oprichtte om vrouwen uit de Ivoriaanse stad Divo te verenigen voor de teelt en verkoop van biologische gewassen. Zo'n 2.000 vrouwen telen rondom Divo op biologische wijze aubergines, pinda's, paprika's, kurkuma en okra.
Ondanks dat deze producten hoger geprijsd zijn dan conventioneel geteelde groenten en fruit trekken ze dankzij hun biologische status de aandacht van steeds meer klanten, nu het bewustzijn omtrent voedselkwaliteit in dit West-Afrikaanse land groeit.
"De chemische gewasbeschermingsmiddelen die voorheen werden toegepast, maken ons ziek," zegt Marie Michele Gbadjeli. "Sinds ik deze winkel heb ontdekt, eet ik gezonde producten."
Volgens channelstv.com is cacao het belangrijkste agrarische exportproduct van Ivoorkust, met een aandeel van 40% in de wereldmarkt. Toch hoopt Vanie dat het diversifiëren naar 'schone' gewassen een duurzame keuze zal blijken voor haar eigen portemonnee en voor de planeet.