Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Smaakmakers geven havermout een upgrade

Tholen - Havermout is een voedzaam ontbijt. En met de havermoutmixen van Nomly wordt dat ontbijt ook nog eens een stuk afwisselender. Sophie van Felius startte vorig jaar met het ontwikkelen van de mixen. Nu heeft ze een e-commerce bedrijf waarin ze vier verschillende smaken aanbiedt.

Het idee voor de havermoutmixen kwam begin vorig jaar. "Ik ben zelf al heel lang fan van havermout, maar ik merkte dat ik steeds in dezelfde routine verviel van appel en kaneel. Ik realiseerde me tegelijkertijd dat een gebrek aan variatie voor veel mensen een van de grootste gevaren is voor een gezond voedingspatroon. Daarom begon ik te experimenteren met het toevoegen van verschillende ingrediënten. Nu kan ik me niet meer voorstellen dat ik al die tijd aan de naturel havermout zat."

Gebalanceerd
Ongeveer de helft van de mix bestaat uit havermout. De andere helft zijn noten, pitten en zaden, aangevuld met specerijen of smaakmakers zoals kokos en rauwe cacao. "Ik vond het een mooie challenge om iets te maken dat een goede balans van nutriënten heeft. Doordat ik er noten, pitten en zaden aan toevoeg, zakt het percentage koolhydraten, terwijl er vetten, vezels en eiwitten aan worden toegevoegd."

Volgens Sophie is er op de ontbijtmarkt ruimte voor verbetering. "Veel ontbijtgranen die je in de schappen ziet staan bevatten veel suiker. Terwijl we weten dat dat niet per se de beste brandstof is voor je lichaam." Haar mixen bevatten maar een beetje suiker. "Soms is dat nodig, bijvoorbeeld bij de variant met cacao. Dat is bitter en daar heb je iets nodig als tegenhanger."

Belang van gezonde voeding
Sophie, die werkzaam was bij een grote retailer, startte in april 2020 met het ontwikkelen van het concept. De planning was om aan het einde van het jaar live te gaan. De coronacrisis maakte de hele opstartfase extra spannend. "Ik heb getwijfeld om het door te zetten, maar werd uiteindelijk alleen maar gesterkt in het vertrouwen om een voedzaam en duurzaam product op de markt te zetten", blikt ze terug. "Ineens werd het belang van gezonde voeding zichtbaar. Er ontstond een soort splitsing in de maatschappij. Terwijl sommigen ongezonder zijn gaan eten en minder zijn gaan bewegen, gaf de crisis aan veel anderen een enorme drive om wel goed voor zichzelf te zorgen. Dat gaf me veel positieve energie."

Biologisch
Nomly is er in vier smaken. Soft Start is de meest neutrale variant. Die bevat bourbon vanille en kokos. Golden Glow heeft kokos, kurkuma, gember en kardemom als smaakmakers. Sweet Smile bevat amandel, kokos en Ceylon kaneel en voor de chocoladeliefhebbers is er Dark ‘n Dreamy, dat de warme smaken van hazelnoot, rauwe cacao en bourbon vanille bevat.

Het proefpakket

Er zijn proefpakketten te koop waarin van elke smaak een zakje van 100 gram zit - genoeg voor twee personen - en er zijn pakketten van twee tot vier zakken van 250 gram. Daarbij kan de consument zelf de smaken kiezen. De pakketten worden in de brievenbus bezorgd.

Dat alle ingrediënten van biologische oorsprong zijn, is voor Sophie eigenlijk heel logisch. "Zelf ben ik in toenemende mate steeds meer biologisch gaan eten. Door wat ik erover lees weet ik dat biologische landbouw een oplossing kan zijn van verschillende crisissen, zoals de biodiversiteitscrisis en de stikstofcrisis. Het was dus voor mij vanzelfsprekend om biologische ingrediënten te gebruiken."

De verpakkingen zijn gemaakt van papier op basis van landbouwafval.

Papier van PaperWise
De Nomly havermoutmixen worden verpakt in zakken van PaperWise. die gebruiken landbouwafval om papier te maken. "Ik was er meteen van gecharmeerd, want ik wist helemaal niet dat er ook papier kon worden gemaakt van agrarisch restmateriaal. Ik ben gaan kijken naar de mogelijkheden en vond een geschikte verpakking." Sophie vindt het een uitkomst dat er geen bomen hoeven worden gekapt. Nu is het alleen nog wachten op het moment dat de verpakking ook goed gerecycled kan worden. "Het advies is nu om de verpakking bij het restafval te gooien. Ik hoop dat het op termijn bij het GFT of oud papier kan."

Voor meer informatie:
Sophie van Felius
Nomly
hallo@nomly.nl
www.nomly.nl