Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Georg Thalhammer over verse knoflook uit Bayern:

"We willen in de toekomst de verse bio-knoflook tot in het nieuwe jaar kunnen verkopen"

"We hebben afgelopen jaar voor het eerst verse knoflook met vier Bioland bedrijven geteeld. Twee daarvan zijn zelfs Demeter-gecertificeerd, hebben van vijf hectare geoogst en waren na vier weken uitverkocht. Daarom hebben we besloten om dit jaar op vijftien hectare te telen", aldus Georg Thalhammer, directeur van het gelijknamige bedrijf dat gevestigd is in Steinfeld.

"We zijn sinds eind april op de markt, in het begin nog met voorjaarsknoflook, daarbij wordt de knoflook gebundeld met groen aangeboden. En sinds half juni bieden we verse knoflook aan zoals men deze het beste kent, met een steelaandeel van 10 cm. We leveren aan de natuurvoedingshandel en de levensmiddelenhandel."  

Over de kwaliteit van de verse knoflook
In principe is hij van mening dat regionale producten c.q. producten uit Duitsland, in tegenstelling tot knoflook van overzee die wekenlang in containers geïmporteerd wordt, zich kwalitatief gezien onderscheiden alsook geprefereerd worden door de klanten. "We willen ons natuurlijk ook nog verbeteren. De kwaliteit hangt immers ook met de bewaring samen. Want de verse knoflook heeft een relatief korte oogstfase van circa drie tot vier weken, afhankelijk van regio en ras. We willen echter in de toekomst de verse knoflook tot in het nieuwe jaar kunnen verkopen. Hierdoor investeren we ook in koelcapaciteiten, zodat de knoflook ook in gecontroleerde atmosfeer bewaard kan worden."

"Dit jaar is de kwaliteit wat betreft de groei zeer mooi. We moeten nu kijken hoe het vochtige weer zich uit zal werken op de houdbaarheid. Voor de rest vind ik dat een bio-product qua kwaliteit conventionele producten altijd overtreft, omdat de consument gewoon een eerlijk, schoon product krijgt. De verse knoflook is voor mij een tof alternatief voor de gedroogde knoflook, omdat deze milder is en aanzet tot koken of rauwe consumptie."

Aanbod en prijzen
"We zullen dit jaar in totaal circa 100 ton oogsten. We starten juist met de hoofdoogst. De prijs ligt momenteel rond de 8-9 euro per kilo, waarbij dat er natuurlijk ook vanaf hangt of de klant Demeter-kwaliteit of normale bio-kwaliteit wil", zegt Georg. "We leveren momenteel aan de natuurvoedingshandel, maar ook aan Edeka en Tegut en in augustus zullen we starten met de levering aan Aldi."

Over Georg Thalhammer
"Ik ben weliswaar van oorsprong teler, maar run geen teeltbedrijf meer. Ik houd me voornamelijk bezig met het uit handen nemen van het verkoop-, opslag- en voorbereidingswerk van mijn collega's. Er zijn in totaal vijfentwintig bedrijven die pompoenen voor mij telen, dat is immers ons hoofdproduct. De knoflook wordt meestal direct na de pompoen geteeld, wat zeer gunstig is omdat de akker dan relatief schoon is. Mijn knoflooktelers zitten allemaal in de regio Mainfranken, oftewel de omgeving rondom Würzburg. Daar zijn de teeltomstandigheden ook goed. We willen de teelt in het komende jaar uitbreiden naar vijftig hectare en ook de bijbehorende opslagcapaciteit daarvoor gecreëerd hebben." 

Voor meer informatie:
Georg Thalhammer -  Handel mit frischen Bio-Lebensmitteln e.K.
Tannenweg 10
97854 Steinfeld
+49 (0)9359 9090376
info@georgthalhammer.com 
www.georg-thalhammer.de  

 

Publicatiedatum: