Amerikaanse bioteler breidt uit

“2020 was een jaar van aanpassing, maar mensen wilden gezond eten en een vlotte toegang tot biologisch voedsel”, zegt Joanna Jaramillo, marketingspecialist bij Wholesum. Wholesum heeft drie familiebedrijven, twee in Mexico en één in Arizona, die gecertificeerde biologische en fair trade groenten, waaronder tomaten, paprika's, aubergines, pompoen en komkommers telen in een beschermde omgeving en in de buitenteelt. Wholesum werkt ook samen met andere biologische teeltbedrijven die dezelfde duurzaamheids-waarden delen.

Duurzaam verpakte trostomaten, pompoen en paprika

Terugblik op 2020
Wholesum heeft onlangs zijn Conscientious Company Report 2020 uitgebracht, waarin de activiteiten en resultaten van het bedrijf in 2020 worden beschreven. In 2020 breidde Wholesum de teeltfaciliteiten in Sinaloa (Mexico) uit met ruim 14 hectare midtech kassen. Het bedrijf begon ook een samenwerking met drie partnertelers, waardoor het areaal met nog eens ruim 84 hectare werd vergroot. In totaal bracht Wholesum Farms meer dan 35.000 ton versproducten op de markt in 2020.

Vanuit duurzaamheidsoogpunt verhoogde Wholesum zijn gebruik van hernieuwbare energie met 7% en vermeed het dat 120 ton plastic en karton op de afvalberg belandde. Het bedrijf blijft ook investeren in biologische teelttechnologie en gebruikt locatiespecifieke oplossingen om het hele jaar door op efficiënte wijze bio-groenten te kunnen telen.

“Voor hernieuwbare energie kijken we steeds uit naar wat het beste werkt in de verschillende gebieden waar we actief zijn. Dat kan bijvoorbeeld zonne-energie zijn, maar ook biomassa. We proberen ook zo veel mogelijk hernieuwbare grondstoffen te gebruiken, want daar is er nog een ruime marge voor verbetering. Zo hebben we onlangs een lijn van duurzame verpakkingen gelanceerd waar we erg enthousiast over zijn", zegt Joanna.

Uitbreiding van de kassen in Wholesum Farms Pacific (Sinaloa, Mexico)


Terrein voor verdere uitbreiding bij Wholesum Farms Pacific (Sinaloa, Mexico)

Uitbreidingswerkzaamheden bij Wholesum Farms Sonora (Mexico)

Wholesum is sociaal geëngageerd en werkt al lang aan de internationaal erkende Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen 5 en 12 door producten te schenken en financiële donaties te doen aan verschillende organisaties. In 2020 doneerde Wholesum 770 ton versproducten en € 19.300 om non-profitorganisaties werkzaam op het gebied van sociale rechtvaardigheid te ondersteunen. Het bedrijf droeg ook bijna € 1,1 miljoen bij aan ontwikkelingsfondsen voor eerlijke handel.

Uitbreiding kas en distributiecentrum
Wholesum was heel actief in 2020 en blijft ook in 2021 op de ingeslagen weg doorgaan met meerdere uitbreidingsprojecten, zoals dat van de hightech kassen bij Wholesum Farms Sonora in de Mexicaanse gemeente Imuris. De kas zal naar verwachting in de herfst van 2021 klaar zijn. Verder breidt Wholesum ook zijn distributiecentrum in Arizona uit om de toenemende hoeveelheden producten op te vangen. Deze nieuwbouw wordt in augustus 2021 opgeleverd.

"Deze uitbreidingen stellen ons in staat een betrouwbare leverancier te zijn, ons klantenbestand te vergroten en onze klanten ook meer opties te bieden", zegt Joanna. Ze legt ook uit dat hoewel het bedrijf hoopt zijn geografische bereik uit te breiden, de vraag naar biologische producten vooral sterk is aan de Oostkust van de Verenigde Staten.

Een vol magazijn


Bouw en resultaat van een plantenbak die in 2019 bij de nieuwe keuken van een schooltje werd aangelegd als onderdeel van het vrijwilligersproject “Gezonde Start” 

Naast het uitbreiden van het teeltareaal wil Wholesum ook graag zijn fair trade- en vrijwilligersprojecten weer nieuw leven inblazen zodra de coronamaatregelen zijn opgeheven. Joanna geeft het voorbeeld van een vrijwilligersproject uit 2019 waarbij klanten hielpen bij het bouwen van een keuken en het restaureren van een klaslokaal in een school tegenover een van de teeltbedrijven.

“Deze programma's stellen onze klanten in staat om de impact van eerlijke handel met eigen ogen te zien. Nu zijn we al aan het kijken welk vrijwilligersproject het volgende zou kunnen zijn”, besluit Joanna.

Voor meer informatie:
Wholesum
www.wh.farm
marketing@wh.farm 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven