Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arie van den Berg en Michaël Wilde in Vroege Vogels

"Gebeurt niet vaak dat Nederlandse bio-sector applaus krijgt vanuit het buitenland"

In Vroege Vogels van BNNVARA op Radio 1 was gisterenochtend aandacht voor biologische melk. In het interview gaan Arie van den Berg van Hoeve Ackerdijk (namens Biohuis) en Michaël Wilde (directeur Bionext) in op het nieuws dat alle dagverse melk in een literpak van het PLUS huismerk voortaan standaard biologisch is. De klant blijft dezelfde prijs betalen en de boeren krijgen de meerprijs die bij biologisch past. PLUS legt het verschil zelf bij (zie dit eerdere Biojournaal-artikel). 

Geeft dit een boost aan de verkoop van bio-melk of is het juist het in de uitverkoop gooien van een speciaal product? Verslaggever Rob Buiter vroeg het aan bio-melkveehouder Arie van den Berg op Hoeve Ackerdijk, vlakbij Schipluiden. Volgens hem is het een prima initiatief, omdat het er voor zorgt dat de omzet in de biologische landbouw kan stijgen. Hij benadrukt in het gesprek ook dat hij als bio-boer de 12 cent extra per liter melk gewoon nodig heeft om dezelfde omzet als een gangbare melkveehouder te kunnen draaien.

Michaël ziet de stap van PLUS als een heel duidelijk signaal, als 'commitment' naar de biologische sector toe. "We zijn heel blij met deze actie. Het is een duidelijk signaal vanuit de retail waarmee zij zich committeren aan de biologische landbouw. Omdat ze zien dat dat de toekomst is. Een prachtig signaal, ook naar de rest van retailland."

We praten volgens de directeur van Bionext teveel over prijzen en kosten en te weinig over de waarde van biologisch voor onder andere de biodiversiteit, de bodem en de weidevogels. "Het is ontzettend waardevol om biologische producten te kopen." Michaël benadrukt dat de consument eerst de meerwaarde van biologisch moet inzien. "Er moet nog het nodige gebeuren zodat de consument de meerprijs ook wil gaan betalen."

Arie legt vervolgens uit wat in zijn ogen de meerwaarde van biologisch is. De systeembenadering is essentieel voor de bio-melkveehouder. "We beginnen met de uitgangspunten en bouwen daar ons bedrijf omheen."

Michaël komt daarna nog terug op het belang van voorlichting over de waarde van biologisch. Want: Als de prijs van de bio-melk van PLUS in de toekomst mogelijk omhoog gaat en de consument snapt waar hij/zij voor betaalt, dan gelooft hij niet dat men weg zal lopen.

Volgens hem kijkt men ook vanuit het buitenland mee naar deze reactie en oogst de actie van PLUS applaus. "Het gebeurt niet vaak dat de Nederlandse biologische sector applaus krijgt vanuit het buitenland, want vaak kijken wij juist met heel veel jaloezie naar andere landen om ons heen."

Arie plaatste deze tweet naar aanleiding van de opnames:

Klik hier om het fragment te beluisteren. Ga naar 01:38:18 voor de start en het fragment duurt tot 01:45:08.