Steven Lauwers, Herbio:

"Hoe trager de groei, hoe meer aroma’s en hoe rijker de smaak"

Herbio uit Duffel is een biologische kruidenkwekerij die elke dag verse keukenkruiden levert aan Bio-Planet. De kwekerij wordt geleid door drie broers.

Steven Lauwers, een van die drie broers, vertelt: "Weer of geen weer: onze kruiden groeien het hele jaar door. In onze serres in Duffel creëren we namelijk de ideale omstandigheden, zodat we het hele jaar door verse keukenkruiden kunnen aanbieden. Van bieslook en peterselie tot citroengras en lavendel."

Steven vertelt dat er zo ecologisch mogelijk wordt gewerkt. "Voor onze serres proberen we zo veel mogelijk warmte te recupereren via een warmtekrachtkoppeling. Voorts krijgen onze plantjes enkel regenwater te drinken. Het regent genoeg in België, toch? Regenwater is trouwens beter voor de kruiden dan leidingwater, dat soms − al is het maar een heel klein beetje − gecontamineerd kan zijn."

Preventief werken
"Voor elke kruidensoort is het doorheen het hele teeltproces belangrijk om zeer aandachtig te zijn voor het juiste biologische evenwicht en een gezonde omgeving. Zo is bieslook erg gevoelig aan schimmels en moet je bij rozemarijn opletten voor cicaden. Want wanneer je zo’n probleem vaststelt, is het meestal al te laat. We moeten dus heel preventief werken. Grond en zaaizaad kopen we aan, maar voor de rest hebben we alles zelf in huis. Op die manier lopen we minder risico om beestjes of plagen binnen te halen. En in de potjes? Daarin zit potgrond en organische meststof. Daardoor groeien de kruiden vrij traag. Ze doen er gemiddeld twee maanden over van zaadje tot plant. Dat is lang, maar wij zien dat als een voordeel. Hoe trager de groei, hoe meer aroma’s en hoe rijker de smaak."

Tafels
"Vroeger werkten we wel in de vollegrond, maar nu staan de potjes met kruiden op hoge tafels, want dat is een pak beter voor de rug. We denken niet alleen aan de ecologie van onze plantjes, maar ook aan de ergonomie voor onze mensen. Ook bijkomende ecologische maatregelen − naast warmte- en regenrecuperatie − vinden we heel belangrijk. ’s Avonds schuift een horizontaal gordijn onder het dak van de serres om de gerecupereerde warmte binnen te houden én de buitenkant van de serres is geïsoleerd met een dubbele wand."

Vandaag kweekt Herbio zo’n 30 keukenkruiden, waarvan 15 variëteiten voor Bio-Planet. "Basilicum is veruit het populairst, gevolgd door peterselie. We telen verschillende soorten basilicum, waaronder de klassieke groene basilicum met grote geurige bladeren en de rode basilicum. Allebei zijn ze te vinden bij Bio-Planet. Ook munt is aan een opmars bezig. Vroeger gebruikten mensen die plant enkel om thee van te zetten, nu maken ze er heerlijke combinaties mee zoals aardbeicarpaccio met muntblaadjes Mijn favoriete kruid? Citroenverbena, da's gewoon top in thee!" 

Steven vertelt tevreden te zijn over de samenwerking met Bio-Planet.  "Ze soigneren onze plantjes goed en het feit dat we dagvers kunnen leveren, maakt het plaatje helemaal compleet. We adviseren om de kruiden niet te lang te laten staan. Het zijn keukenkruiden, geen tuinkruiden. De plantjes zijn vrij groot in verhouding tot hun wortels. De potjes dienen dan ook alleen om de kruiden wat langer te kunnen bewaren. Snel plukken en meteen gebruiken is de boodschap."

Bron: Bio-Planet


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.