Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Plastic Free Mark op veel producten

Natracare strijdt tegen verborgen kunststoffen in menstruatieproducten

Er is veel gesproken over microplastics in cosmetica. In feite blijven sommige grote merken macro-, nano- en zelfs vloeibare plastics toevoegen aan cosmetica, en pas de laatste jaren begint het publiek zich hiervan bewust te worden. Uit een recent onderzoek (in opdracht van de Plastic Soup Foundation) bleek dat 70% van het Nederlandse publiek een verbod op plastic in persoonlijke verzorgingsproducten wil, maar het duurzame merk Natracare dringt erop aan dat ook menstruatieproducten deel uitmaken van dit gesprek.

Uit een onderzoek van Natracare is gebleken dat een gemiddeld pakje met conventioneel maandverband (inclusief de verpakking) evenveel plastic bevat als 5 draagtassen (klik hier voor meer informatie over deze studie). Wat tampons betreft, bevatten sommige een dun laagje verborgen plastic in het omhulsel, dat wordt gebruikt om het dicht op elkaar gepakte katoenen deel bij elkaar te houden. In sommige gevallen is het koordje ook gemaakt van polyester of polypropyleen. Het gebruik van SAP's (superabsorberende polymeren) in conventionele maandverbanden voor de snelle absorptie van vloeistof, valt ook onder de opzettelijk toegevoegde microplastics van het ECHA4.

Nu steeds meer wetenschappers zich zorgen maken over de hoeveelheid microplastics in het milieu - met name degene die in waterwegen en rioleringen terechtkomen - wordt het volgens Natracare duidelijk dat conventionele maandverbandproducten ook deel uitmaken van het probleem. Maandverband en tampons zijn het op vier na meest voorkomende type afval dat op stranden aanspoelt, veroorzaakt door mensen die deze producten door het toilet spoelen. Aangezien er momenteel geen wettelijke voorschriften zijn voor fabrikanten om de ingrediënten van menstruatieproducten bekend te maken, zegt Natracare dat 'transparantie' en certificeringen het antwoord zijn.

's Werelds eerste plasticvrije keurmerk
Het Plastic Free-keurmerk dat door de Britse milieugroepering A Plastic Planet is gelanceerd, is aangetroffen op theezakjes, voedingsmiddelen en zelfs 's werelds eerste plasticvrije supermarkt in Amsterdam (Ekoplaza Lab in 2018). Nu heeft dit revolutionaire 'goedkeuringsstempel' eindelijk zijn weg gevonden naar wegwerpproducten voor de menstruatie.

Natracare was het eerste merk met menstruatieproducten ter wereld dat het Plastic Free Mark kreeg voor zijn verpakking (in 2019) en nu voor zijn hele productlijn in 2021 (alle maandverband, inlegkruisjes en applicator tampons). Susie Hewson, oprichter en CEO van Natracare, zegt dat het merk meer dan verheugd is om een dergelijke onderscheiding in de wacht te slepen.

"Het concept van een plasticvrije menstruatie is niet nieuw voor Natracare, we voeren hier al meer dan 30 jaar campagne voor. Er vindt op dit moment een culturele verandering plaats, waarbij meer mensen over hun menstruatie praten en de drang hebben om het plasticverbruik te verminderen. Ik denk dat merken meer dan ooit volledig transparant moeten zijn over wat ze in hun producten stoppen - en dus is dit keurmerk niet alleen een viering van een duurzamere toekomst, maar hopelijk ook een transparantere toekomst in menstruatieverzorging", zegt Hewson.

Milieuactiviste Ella Daish zegt: "De introductie van het Plastic Free Logo op de verpakking van de menstruatieproducten van Natracare is absoluut fantastisch! Deze stap zal consumenten helpen met een gerust hart milieuvriendelijke keuzes te maken en het verborgen plastic in gangbare menstruatiemerken bij een breder publiek onder de aandacht brengen."

Sharna Waid van Natracare geeft aan dat Natracare altijd voorstander geweest is van transparantie in hun producten en processen: "Van de informatie op onze website tot onze verpakkingen. We zijn altijd open geweest over de materialen die we gebruiken, inclusief de biofilm die we gebruiken als de essentiële lekvrije laag op onze maandverbanden, evenals de wikkel voor sommige producten. De biofilm is gemaakt van een thuiscomposteerbare, gecertificeerde biopolymeer gemaakt van GM-vrij maïszetmeel. Dit is een hernieuwbare grondstof, die bijdraagt aan de oplossing voor afvalverwijderingsproblemen die geassocieerd worden met traditionele, van petroleum afgeleide plastics."

'Applicators Unwrapped'
Natracare maakt zich sterk voor alternatieve oplossingen voor materialen die schadelijk zijn voor het milieu, maar ze hechten ook belang aan bewustwording van de greenwashing die wijdverbreid is op de markt. In 2019 publiceerden ze een campagne met de titel 'Applicators Unwrapped', gericht op het blootleggen van de waarheid achter 'plantaardig' plastic in tamponapplicators. De campagne legde uit dat als een plastic het label 'plantaardig' draagt, het niet perse een composteerbaar of biologisch afbreekbaar plastic is. Dit label geeft aan dat een deel van de ruwe ingrediënten van het plastic afkomstig is van planten. Natracare noemt het schokkend dat slechts 20% van de totale ingrediënten van planten afkomstig kan zijn om een plastic het label 'plantaardig' te geven.

Uit een rapport van Greenpeace Laboratories blijkt dat tampon-inbrenghulpmiddelen die als 'plantaardig plastic' worden verkocht, in feite polyethyleen zijn - hetzelfde materiaal waarvan plastic flessen, tandenborstels en gewone tampon-inbrenghulpmiddelen op oliebasis zijn gemaakt. Het laboratorium heeft tamponnade-inbrenghulpjes van acht merken getest. Vijf daarvan waren in de handel als gewoon plastic (op oliebasis) en drie als plastic 'op plantaardige basis'. Alle acht inbrenghulzen waren van polyethyleen gemaakt.

Het 'Plastic Free'-keurmerk is de eerste stap naar meer transparantie in menstruatieproducten en Natracare zet zich in om dit verhaal verder te brengen. Natracare hoopt dat dit keurmerk een einde zal maken aan de verwarring over verborgen plastic en de weg zal vrijmaken voor een toekomst waarin waarheidsgetrouwe etikettering en plasticvrije menstruatie eindelijk de norm zullen worden.

Dit is niet alleen een probleem in de industrie van menstruatieproducten, het is een wereldwijd probleem, zo besluit het bedrijf het bericht.

Voor meer informatie:
Natracare
sharnawaid@natracare.com 
www.natracare.com 

Publicatiedatum: