EU Green Deal stimuleert ontwikkeling biologische markt in Polen

Biologische teeltbedrijven in Polen zijn vooral te vinden in het noorden van het land. In het centrale deel van Polen, maar ook in regio's waar de grondstructuur de aanleg van grotere percelen niet toelaat, leggen veel telers zich toe op de teelt van kleinfruit. Polen staat bekend om zijn zachtfruitteelt dankzij de goede weersomstandigheden en de zure grondsoort die geschikt is voor dit soort teelt. Daarom richten biologische telers zich op bessen.

Poolse biologische teeltbedrijven zijn over het algemeen niet erg groot. Soms maken ze echter deel uit van een groot bedrijf. Dit is toegestaan, aangezien één bedrijf kan worden opgesplitst in reguliere en biologische teelt. Deze manier van telen is niet veelbelovend voor de ontwikkeling van de biologische teelt in Polen, maar meer een diversificatie van het inkomen op een teeltbedrijf.

In vergelijking met andere EU-landen is de bewerking van biologische producten in Polen een onderontwikkeld segment, waar het potentieel aan grondstoffen en de vraag niet worden benut. De redenen hiervoor zijn vooral de angst voor bureaucratie en de onzekerheid over de beschikbaarheid van grondstoffen.

Ondanks het feit dat de Poolse biologische markt wordt gekenmerkt door een grote versnippering van de teelt en het aanbod van biologische levensmiddelen, grote prijsverschillen tussen conventionele en biologische levensmiddelen en een beperkte beschikbaarheid van het biologische aanbod buiten de grote steden, zijn de economische prognoses voor het biologische segment uiterst optimistisch en wijzen zij erop dat het omslagpunt is bereikt.

Vogens agroberichtenbuitenland.nl is de nieuwe Green Deal-strategie van de EU, die tot doel heeft het areaal biologische tuinbouw in de EU te vergroten tot 25% van de tuinbouwgrond in 2030, een enorme stimulans en zal deze zeker bijdragen aan het belang van biologische tuinbouw en voeding in de economie van Polen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven