Jean-François Cottin, Coopérative Roussillon - La Tour:

Afzet bio-zomerfruit trekt weer aan

Coöperatie Roussillon-La Tour, specialist op het gebied van biologisch steenfruit met een jaarlijkse opbrengst van 2.500 ton en 24 aangesloten bio-telers verspreid over een straal van 30 km rond Millas, start deze week met het perzikenseizoen. "Naast kersen en abrikozen bieden we het hele seizoen, van 15 juni tot uiterlijk 30 augustus en uiterlijk tot 10 september, ook geel/witte perziken en geel/witte nectarines aan," legt zaakvoerder van de coöperatie Jean-François Cottin uit.

100% biologisch steenfruit
De coöperatie biedt als eerste in Frankrijk 100% biologisch steenfruit aan en heeft de keuze gemaakt om het aanbod te diversifiëren met appelen en clementines. "Onze appelboomgaarden zijn al in productie, maar de clementinebomen zijn korter geleden geplant en zullen daarom pas in 2024 in productie zijn."

© Roussillon-La Tour Coöperatie

De vorst had slechts een kleine impact op de teelt
Hoewel sommige telers zwaar waren getroffen door de vorst, bleef het departement Pyrénées-Orientales relatief gespaard van vorstschade. "In sommige teeltgebieden was sprake van 'zwarte vorst', die enige schade aanrichtte voor een paar geïsoleerde telers, maar over het algemeen hadden onze teeltgebieden er minder last van dan andere teeltgebieden. Gelukkig reikt ons verlies niet tot de 50-60% van de Rhônevallei, maar schatten we het op zo'n 20-30%. Pas tijdens het oogsten kunnen we het verlies echt kunnen inschatten, omdat we dan nog voor verrassingen kunnen komen te staan ​wat betreft defecten en maten."

Een langzame markt nieuw leven ingeblazen door stijgende temperaturen
Ondanks de zeer goede kersenteelt van dit jaar verliep de start van het seizoen nogal traag. "De markt werd verrast door de grote partijen aan het begin van het seizoen. Het slechte weer en het opheffen van de lockdownmaatregelen waren evenmin gunstig voor de afzet. Sinds begin juni, toen de temperaturen weer begonnen te stijgen, wordt de afzet echter weer verlegd met zomerfruit."

Diversificatie van het teeltportfolio
Om de periodes zonder enige afzet te beperken en het aantal overgangsweken tussen de winterperiode en het einde van de lente te verminderen, kan de coöperatie het hele jaar door werken dankzij een diversificatie van het teeltportfolio en een eigen pakstation. "Hierdoor kunnen we een grotere teeltkalender creëren. Na de clementines in december gaan we tot het voorjaar door met de vollegrondsgroenten, en in kassen in de herfst/winter starten we vanaf november met het seizoen voor de broccoli, venkel, kool, koolrabi, paksoi en salades. We zijn continu op zoek naar diversificatie op het gebied van biologische groenten om zo meer biologische groenten in de schappen te krijgen."

© Roussillon-La Tour Coöperatie

Op zoek naar bio-partners
Dankzij het commerciële netwerk is de coöperatie van plan om andere telers van het departement binnen te halen, eerst die met reeds biologische percelen. "We zien het als onze roeping om biologische spelers te laten profiteren van ons commerciële netwerk, onze verpakkingstools en expertise op het gebied van biologische teelt. We zoeken gemotiveerde telers die samen met ons willen investeren in appelen, clementines, steenfruit en biologische vollegronds- en kasgroenten.”

Over coöperatie Roussillon-La Tour
Aan de oorsprong van de coöperatie zijn Philippe Laville, historische speler op het gebied van biologische teelt van het departement, en andere telers erin geslaagd om geleidelijk alle leden rond een biologische aanpak te verzamelen. "In slechts 10 jaar hebben we een verschuiving naar een 100% biologische coöperatie kunnen bewerkstelligen." Gelegen op slechts 15 minuten van het verzendstation van Saint-Charles International, bevoorraadt de coöperatie supermarkten, winkels gespecialiseerd in biologische producten en biologische groothandels.

Voor meer informatie:
Coopérative Roussillon - La Tour
Km 1 Route de Thuir
66170 Millas (Pyrénées-Orientales)
+33 04 68 57 11 11
commercial@cooplatour.fr 
www.cooplatour.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven