Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ophokplicht in 5 regio’s ingetrokken

Kippen trekken weer sprintjes in de buitenlucht

Tholen - Vanaf zaterdag 19 juni om 00:00 uur is de afscherm- en ophokplicht in vijf van de 20 regio’s in Nederland ingetrokken. Dat heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afgelopen vrijdag aan de pluimveesector meegedeeld. Voor de overige regio's blijft de afscherm- en ophokplicht onverkort van kracht.

Sprintjes trekken
Ook de 480 bio-kippen op biologische tuinderij De Antoniushoeve in Aarle-Rixtel mochten voor het eerst sinds 22 oktober weer naar buiten. Max van den Dool: "We hebben 2 mobiele kippenkarren staan en zijn erg blij dat ze nu weer naar buiten mochten." Een kippendans zou Max het niet willen noemen, maar de kippen zijn duidelijk blij dat ze weer buiten zijn. "De kippen trokken nadat de deuren geopend waren uit enthousiasme half gevlogen sprintjes."

De langdurige ophokplicht had zeker de nodige gevolgen, zo geeft hij aan. "We hebben met onze voerleverancier Reudink een mooie samenstelling legmeel gemaakt, zodat de kippen rustiger bleven. Ook hebben we ter afleiding wekelijks wilgentakken in de benedenuitloop gelegd. We zaten de afgelopen maanden met onze dierenarts bovenop de gezondheid. Prikkerij was een uitdaging, maar ze hebben het goed doorstaan."

In het persbericht op de website van De Rijksoverheid staat het volgende: 

Minister Schouten: "Dit jaar hebben we te maken met een bijzonder vogelgriepseizoen, dat al lange tijd aanhoudt. Tegelijkertijd zien we regionale verschillen ontstaan, terwijl de landelijke ophokplicht nog altijd van kracht is. Daarom bekijken we steeds wat er mogelijk is. Na zorgvuldige afweging zijn we tot de conclusie gekomen dat de ophokplicht in enkele regio’s opgeheven kan worden. De komende periode zullen we telkens bekijken of er meer regio’s zijn waar de kippen weer naar buiten kunnen."

De landelijke afscherm- en ophokplicht is sinds 22 oktober 2020 van kracht. Nog niet eerder gold de ophokplicht een dergelijk lange, aaneengesloten, periode. Met het oog op het welzijn van pluimvee dat doorgaans naar buiten kan en de financiële situatie van vrije uitloop sector is gekeken naar wat er mogelijk en verantwoord is op basis van bepaalde criteria. 

Regionale afbouw
Om te beoordelen of de afscherm- en ophokplicht per regio afgebouwd kan worden, kijkt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit naar verschillende criteria. Op dit moment komen alleen regio’s in aanmerking waar vanaf april 2021 geen uitbraak van HPAI onder gehouden pluimvee is geweest, én geen besmette dode wilde vogels zijn gevonden. Daarnaast komen alleen regio’s in aanmerking voor opheffing die, op basis van de informatie die bekend is uit eerdere vogelgriepseizoenen, een kleine kans hadden dat er een pluimveebedrijf besmet zou raken. Tot slot wordt ook de pluimveedichtheid van een gebied meegewogen. Op basis van deze afwegingen kan de ophok- en afschermplicht op dit moment in vijf regio’s worden opgeheven. Op deze pagina van RVO staat om welke regio’s het precies gaat, agrariërs kunnen hier hun postcode invoeren om te zien onder welke regio zij vallen.

In de vijf regio's waar de afscherm- en ophokplicht wordt opgeheven bevinden zich ongeveer 81 bedrijven met een uitloop. Op deze bedrijven kunnen de kippen weer naar buiten. 

De ophok- en afschermplicht blijft in de andere regio’s nog in stand. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijft de situatie volgen en ontvangt ook de komende periode wekelijks een risicobeoordeling van de deskundigengroep. Hierbij bekijkt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op basis van de beschikbare informatie en criteria of het verantwoord is om de ophokplicht ook in andere regio’s op te heffen.