Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
38 procent van de gezinnen koopt ze

Verkoop van bio-eieren in de lift in België

Op lange termijn zit de verkoop van bio-eieren in de lift, meldt Vlam op basis van cijfers van GfK Belgium. Het bio-segment vertegenwoordigt 11% van het aantal verkochte eieren en 18% van de omzet. Het scharrelei blijft veruit de standaard. 67% van de eierverkoop zijn scharreleieren en deze staan in voor meer dan de helft van de omzet. De eieren van kippen met vrije uitloop vormen de tweede belangrijkste categorie, met een volumeaandeel van 19%. 

Meer eieren verkocht in 2020
In 2020 werd 9% meer verse voeding voor thuisverbruik aangekocht dan het jaar voordien. In bestedingen betekende dit zelfs een stijging van 13%. De Belgen moesten in hun kot blijven en de kook- en bakwoede sloeg toe waardoor het thuisverbruik van eieren, een basisingrediƫnt in de keuken, boomde van 72 stuks per capita in 2019 naar 81 stuks in 2020 (+13%). In besteding gaat het om een stijging met 14% namelijk van 13,31 euro per capita naar 15,21 euro.

De gemiddelde eierprijs bleef stabiel op 0,19 euro per stuk. Een scharreleitje is het goedkoopst (0,15 euro per stuk) en het bio-eitje het duurst (0,31 euro per stuk). Eieren van kippen met vrije uitloop stegen met 1 cent in prijs tot 0,25 euro per stuk.

Het percentage kopende gezinnen blijft stabiel op een hoog niveau (92%), terwijl de aankoopfrequentie in 2020 steeg naar gemiddeld 16 keer per jaar. De laatste jaren is er een verschuiving merkbaar van kopers van eieren van kippen met een vrije uitloop naar bio. Het aantal kopers van bio-eieren bedraagt nu 38%.

Bron: VLAM

Publicatiedatum: