Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Thomassen: "70% pluimveehouders moet veestapel inkrimpen vanwege nieuwe regels wintergarten”

Saai is het zeker niet in de bio-pluimveemarkt

Tholen - Er zijn veel ontwikkelingen gaande in de bio-pluimveemarkt. De belangrijkste afzetmarkt, Duitsland, stelt vanaf volgend jaar extra eisen rond broederhanen. En wat te denken van de regels voor de wintergarten in de nieuwe bio-verordening? De maandenlange ophokplicht (sinds 23 oktober 2020) brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. "De ophokplicht duurt al veel te lang. Hoe het nu gaat is niet goed. Maar de opheffing waar men nu voor pleit, dat is linke soep. Zo was er vorige week nog een uitbraak in Vleuten", reageert Wim Thomassen, directeur van Biomeerwaarde Ei en eigenaar van bio-legpluimveehouderij De Nieuwe Zandschulp in Leersum.

Wim Thomassen en Janneke Duerink tijdens Bio-Beurs 2020

Biomeerwaarde Ei zoekt een nieuwe secretaris. Klik hier voor de vacaturetekst.

Wintergarten
Vanaf 1 januari 2022 wordt de nieuwe bio-verordening actief. Dit zal ook de nodige gevolgen hebben voor de bio-pluimveehouders in ons land. Hierin staan nu namelijk ook regels voor de wintergarten (veranda genoemd in de verordening). Wim: "Tot nu toe wordt de wintergarten altijd meegerekend als bruikbaar oppervlak. Dat is in de nieuwe verordening niet meer zo, terwijl de kippen daar heel graag en vaak vertoeven. Als deze nieuwe regel er komt, zal zo'n 70% van de Nederlandse bio-pluimveehouders moeten inkrimpen. Bij het ene bedrijf gaat het om 10% en bij andere bedrijven om 20 tot zelfs 25%. En de kans is best groot dat het doorgaat."

De directeur van Biomeerwaarde Ei betreurt deze plannen. "Het is heel jammer. We willen allemaal het aanbod bio-eieren vergroten om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen, maar dergelijke regels werken juist averechts. We proberen onze leden waar het kan te helpen. Zo informeren we hen bijvoorbeeld over de overgangsregeling voor pluimveehouders met een wintergarten. Deze regeling geeft een deel van onze leden voorlopig wat meer lucht en tijd om aanpassingen te doen."

Broederhaantjes
De coöperatie kijkt ook zeker naar de ontwikkelingen buiten de eigen landsgrenzen. Zo is het in Duitsland vanaf volgend jaar verplicht om eieren te leveren die afkomstig zijn van biologische leghennen waarvan de broederhanen in leven blijven en grootgebracht worden voor consumptie. "Met deze uitdaging zijn we volop aan de slag en het gaat ons zeker lukken om dit voor elkaar te krijgen. De eerste leden hebben inmiddels al leghennen waarvan de broertjes grootgebracht worden. We mogen de haantjes gangbaar opfokken. Het is op dit moment helaas nog niet mogelijk om dit geheel biologisch te doen. Daar is goede huisvesting voor nodig. Ik ben al maanden tevergeefs op zoek naar een geschikte stal waarin we biologische hanen zouden kunnen opfokken."

Nieuwe leden welkom
Wim geeft aan dat de coöperatie met het oog op de toekomst streeft naar een gestage groei. "Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe leden. We nodigen bio-pluimveehouders die geïnteresseerd zijn in lidmaatschap van harte uit om contact op te nemen. Deel uitmaken van de coöperatie geeft veel voordelen, zo is er veel uitwisseling van kennis en ervaringen onderling. En als coöperatie zijn we een relevantie partij in de markt. We denken ook echt met onze leden mee. Zo streven we ernaar dat leden vanaf volgend jaar ook meteen meeverzekerd zijn voor Vogelgriep en salmonella."

Vacature: secretaris
Om de leden van de coöperatieve vereniging van biologische legpluimveehouders in Nederland zo goed mogelijk van dienst te zijn en te blijven zoekt Biomeerwaarde Ei momenteel een nieuwe bestuurssecretaris (klik hier voor meer informatie over deze vacature).

Voor meer informatie: [email protected] en www.biomeerwaarde-ei.eu