Leerlingen maken kennis met biologische teelt in moestuin bij bioteler

Leerlingen van de Gouden Emmer uit Heino zijn ook dit voorjaar weer actief in hun schooltuintje dat ze mogen gebruiken op het biologische land van Jan en Mariet Overesch. Iedere dinsdag komen ze de moestuin verzorgen.

Hierbij leren ze niet alleen over het planten, verzorgen en oogsten van groenten, maar wordt er ook aandacht besteed aan andere vakken als biologie, aardrijkskunde, rekenen, handvaardigheid. “Ze maken heule mooie vogelverschrikkers!” lezen we in de nieuwsbrief van de biologische supermarkt van Overesch.

Maar wat steken de leerlingen er zelf van op? Leerkracht Katja Gort heeft dat de kinderen zelf eens even gevraagd: “Wat ik vooral hoor is dat ze hebben geleerd hoe je zelf groente moet verbouwen op een biologische manier. Dus geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, maar bijvoorbeeld gebruik maken van ‘goede buren’, zoals boer Jan dat noemt. Je zet wortel en ui naast elkaar dan zorgt de geur van de ui ervoor dat er minder ongedierte in je wortel gaat zitten. Ook willen de kinderen graag lieveheersbeestjes in hun tuintje, want die eten de luizen op.” 

Ze merken ook dat je er best wel moeite voor moet doen om je groenten te laten groeien. Je moet mest op je tuintje doen, sommige groenten moet je voorzaaien, je moet onkruid wieden, water geven als het erg droog is, dat soort dingen.

Daarnaast leren ze heel veel nieuwe groenten kennen. Dit geldt ook voor de ouders. Als de kinderen met raapsteeltjes thuiskomen die ze zelf hebben verbouwd, moet dat natuurlijk wel worden opgegeten. Er worden recepten en foto’s hiervan gedeeld met elkaar. De volgende dag hoor ik in de klas enthousiaste verhalen over hoe ze niet van stamppot houden, maar dat stamppot raapsteeltjes toch wel heel lekker is.

Van kok Paul Herbrink, die deze week met de eerste oogst een “groen” soepje en een broodje gezond heeft gemaakt, leren ze om alles te proeven. Hierbij eten ze zelfs bloemetjes.

Je merkt dat de kinderen enthousiast zijn en dit meenemen naar huis. Een behoorlijk aantal kinderen heeft inmiddels ook thuis een klein moestuintje. Natuurlijk kan ik dit allemaal ook uitleggen in een klaslokaal, maar juist het zelf doen maakt dit tot een ervaring die ze de rest van hun leven meenemen.” 

Bron: Duurzaam in Salland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven