Onderzoek Costa Ricaanse overheid naar klachten over biologische ananas hapert

Een rapport van de Nationale Ombudsman stelt de lakse houding van het ministerie van Landbouw en Veeteelt van Costa Rica (MAG) en de Fytosanitaire Staatsdienst (SFE) aan de kaak bij een onderzoek naar vermeende fraude bij de teelt van ananas die als biologisch in de Verenigde Staten wordt afgezet.

Het document nr. 05170-2021-DHR dat op 17 mei werd verzonden naar het ministerie en de overheidsinstantie en waarvan ook een kopie werd opgestuurd naar het Openbaar ministerie en de procureur-generaal, beschrijft meerdere klachten die zijn ingediend door de Nationale Kamer voor Biologische Landbouw (Canagra) en die tot op heden blijkbaar niet zijn gehoord of naar behoren zijn behandeld door de overheidsinstanties.

De zaak handelt over de teelt van biologische ananas in de regio San Carlos, met name die van twee bedrijven op naam van dezelfde persoon met de achternaam Barrantes en op percelen die voorheen toebehoorden aan een Italiaan genaamd Ponzo Salvatore die gelinkt werd aan de drugsmaffia en vermoord werd in 2018.

Barrantes werd in 2018 door de Kamercommissie Inkomsten en Uitgaven al verdacht van fraude met de teelt en export van ananas. De commissie adviseerde toen de zaak over te dragen aan het Openbaar Ministerie, maar dit werd uiteindelijk niet gedaan omdat het debat in de Kamer werd stilgelegd en nooit werd afgerond.

Barrantes zelf diende vervolgens een klacht in bij de procureur-generaal tegen verschillende overheidsambtenaren wegens “een complot” tegen zijn bedrijven.

Ondanks deze verdachtmaking in 2018, die zich baseerde op meerdere sinds 2016 ingediende klachten, en ondanks het feit dat er in 2019 nieuwe klachten werden ingediend door Canagra, zijn alle onderzoeksverzoeken onaangeroerd blijven liggen op het bureau van het ministerie van Landbouw en Veeteelt.

Volgens het rapport van de Ombudsman maken zowel MAG als SFE zich niet alleen schuldig aan verzuim door de klachten niet te bestuderen, maar ook aan het niet behandelen van andere dossiers en nauwelijks controle uit te voeren op de ananasteelt. Het spreekt voor zich dat bij dit verzuim het personeel van de overheidsdiensten ook helemaal geen verantwoording heeft moeten afleggen.

Een van de situaties die het rapport aan de kaak stelt is dat er blijkbaar geen goed werk geleverd wordt door de certificerende instanties. Het gaat om onafhankelijke bureaus die moeten onderzoeken en bevestigen of de ananas biologisch is of niet. De klacht stipt bijvoorbeeld aan dat telkens hetzelfde bedrijf verantwoordelijk is geweest voor het certificeren van de telers in kwestie.

Nieuwsdienst CRHoy heeft SFE en MAG om een reactie gevraagd over de kwestie via de daartoe door het ministerie vastgestelde officiële kanalen, maar op het moment van publicatie van dit artikel hadden geen van beide overheidsinstanties de vragen al beantwoord.

Bron: crhoy.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven