Waterschap onderzoekt effect van ecologisch maaibeheer op akkervogels

Waterschap Hunze en Aa's gaat na hoe belangrijk watergangen zijn voor akkervogels en wat het effect is van de manier van beheer en onderhoud. Het waterschap werkt mee aan een onderzoek van Kenniscentrum Akkervogels. Dit is een kennisorganisatie op het gebied van bescherming van akkervogels en natuurbeheer in agrarisch gebied. Te voet trekken vrijwilligers langs onze watergangen op zoek naar nesten.

Verder dan de Gedragscode
Sinds een paar jaar heeft het waterschap het maaibeheer ecologisch ingericht. Dit betekent dat bij de onderhoudsronde slechts een deel van het talud wordt gemaaid. Een deel van de vegetatie blijft staan (deels ook in de winter). Deze aanpak gaat verder dan is voorgeschreven door de Gedragscode Wet Natuurbescherming voor waterschappen. Het is naast de ontwikkeling van kruiden- en bloemrijke vegetaties vooral ook gericht op het creëren van een geschikte broedomgeving voor watervogels en akkervogels.

Onderzoek naar het effect
In het onderzoek wordt gekeken naar de effectiviteit van dit ecologische beheer in vergelijking met de Gedragscode. Het is specifiek gericht op het belang voor (akker)vogels. Het waterschap wil weten wat de meerwaarde is van het ecologisch beheer voor de aantallen en het broedsucces van vogels die langs de watergangen broeden. Ook om te voorkomen dat ecologisch beheer als een val werkt. Het kan mogelijk broedvogels aantrekken die vervolgens een te laag broedsucces hebben, omdat ze bij het beheer worden uit gemaaid.

Bij verbetering direct grote impact
Met de resultaten kunnen de ecologische beheerprofielen verbeterd worden om nestverliezen bij broedende vogels te verminderen. Het testen en verbeteren is urgent omdat dit één van de weinige maatregelen is die relatief gemakkelijk in het landelijk gebied genomen kunnen worden. Het heeft direct een grote impact, omdat het om substantiële lengtes aan watergangen gaat. In het werkgebied van Waterschap Hunze en Aa's alleen al duizenden kilometers en in heel Nederland tienduizenden kilometers.

Bron: Waterschap Hunze en Aa's 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven